Prima pagină » National » Protest în fața Guvernului, de Ziua Armatei Române. Ce nemulțumiri au oamenii

Protest în fața Guvernului, de Ziua Armatei Române. Ce nemulțumiri au oamenii

25 oct. 2022, 11:24,
în National

Astăzi, 25 octombrie 2022, Confederaţia Sindicală Naţională organizează, între orele 10.00-13.30, protest în faţa Guvernului României cu privire la problemele actuale cu care se confruntă salariaţii din mai multe sectoare de activitate. La protest au ieșit mineri, agricultori, militari și polițilti care își strigă nemulțumirile. Săptămâna trecută, două caravane de sindicaliști au organizat „Marșul Anti-Sărăcie”, în urma creșterii prețurilor la alimente și energie.

La protestul organizat de Ziua Armatei Române în faţa Guvernului României, reprezentanţilor sindicatelor din poliţie şi din penitenciare se alătura și Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Federațiile sindicale, alături de sindicatele membre ale CSN MERIDIAN au decis că Ziua Armatei Române este o zi potrivită pentru a relua dialogul cu Guvernul României.

Protest în fața Guvernului. Care sunt nemulțumirile oamenilor

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) și Sindicatul SIDEPOL, prin acest protest organizat în Piaţa Victoriei, cer Guvernului României să ia măsuri de dezvoltare economică şi protecţia socială, reducerea şi plafonarea preţurilor la energie şi la gaze naturale. Totodată, se cere reducerea inflaţiei şi aplicarea în integritate a legii salarizării unitare. Sindicatele vor protesta pentru a solicita majorarea la 3200 de lei a salariului minim brut garantat pentru toate categoriile socio-profesionale, începând cu 1 ianuarie 2023.

„Ne aflăm în faţa celei mai mari crize economice şi sociale de după cel de-al doilea război mondial şi reprezintă un real pericol pentru un trai decent al românilor, iar Guvernul României, condus de un fost militar, fuge de răspundere. Protestul, organizat de Ziua Armatei Române, are rolul de a atrage atenţia guvernanţilor că, în lipsa unor măsuri ferme care să stopeze creşterea preţurilor la bunurile de consum, care să reducă inflaţia galopantă care ajunsă la 15.9%, milioane de români vor supravieţui în această iarnă, în frig şi-n întuneric”, susţin sindicaliştii, conform unui comunicat al FSANP.

Un amplu marș-protest, în toată țara

În perioada 17-21 octombrie 2022, doua caravane de sindicaliti au iniţiat „Marşul Anti-Sărăcie”, în Piaţa Victoriei și în Piaţa Revolutiei. Aceștia au pornit din Ardeal și Moldova. Preţurile ridicate la alimente şi energie au scos sindicaliştii în stradă. În fiecare zi, caravanele au protestat în mai multe localități pentru a stopa creșterea prețurilor și a cere mărirea salariilor și pensiilor. Astăzi, sindicaliștii vor protesta în București, unde vor participa şi sindicaliști de la Federația Solidaritatea Sanitară.

Protestanţii cer stoparea creşterii preţurilor, creşterea salariilor şi pensiilor, deblocarea negocierilor colective.

„Preţurile la energie, alimente şi alte produse esenţiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce Guvernul, economiştii şi bancherii iau măsuri care pun presiune şi mai mare asupra cetăţenilor (spre exemplu, prin creşterea dobânzilor), în timp ce companiile din energie au profituri record”, au menționat sindicaliştii Cartel Alfa.

La momentul actual, în România există o lege anti-speculă care ar interzice practicarea unor preţuri nejustificate şi limitarea producţie sau a vânzărilor. Insă, deocamdată, nici un magazin nu a fost amendat. Mai mult, există şi organe competente care ar putea să aplice aceste amenzi, mai exact ANPC sau ANAF. Amenzile pot fi minim de 50.000 şi maxim de 500.000 de lei pentru firme şi 5.500- 11.000 pentru persoanele fizice.

La protest în fața Guvernului au ieșit mii de oameni care nu sunt mulțumiți cu salariile pe care le au. Totodată, prezentanţii sindicaliştilor acuză Guvernul de faptul că „fuge de răspundere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`