Prima pagină » Local » Protest de amploare pentru construirea autostrăzilor A7 și A8! Sute de moldoveni vor participa la manifestația care va porni din Iași!

Protest de amploare pentru construirea autostrăzilor A7 și A8! Sute de moldoveni vor participa la manifestația care va porni din Iași!

09 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Sute de moldoveni vor participa mâine, 10 aprilie 2021, la o amplă mișcare de protest. Scopul acțiunii este acela de a grăbi construirea autostrăzilor A7 și A8. Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că proiectul trenează de ani buni și autoritățile de la nivel central nu par interesate de a grăbi lucrurile

Un protest de amploare va avea loc mâine, 10 aprilie 2021, pentru construirea autostrăzilor A7 și A8! Sute de moldoveni vor participa la manifestația ce va porni din Iași! Astfel, sâmbătă, de la ora 10:00, manifestanții vor pleca din Iași. Este vorba despre un marș auto-moto pentru construirea A7 și A8.
Motivele mișcării constau în faptul că, de 14 ani, autoritățile de la nivel central tot promit autostrăzi în Moldova, dar stadiul acestor proiecte este tot în faza de studiu de fezabilitate și proiect (în cazul A8), finanțarea unor tronsoane din A8 prin PNRR este incertă, deoarece firmele de proiectare nu reușesc să respecte termenele și pe teren nu se lucrează conform graficelor stabilite prin contract, pentru că tronsoanele de pe A7 din Moldova sunt întârziate ca proiectare, iar riscul este de a nu fi prinse în PNRR (tronsonul Bacău – Pașcani).

Protestatarii ieșeni cer să nu se mai facă licitații „cu dedicație”

Manifestanții din Iași susțin că, în realitate, corupția și licitațiile „cu dedicație” duc la situații fără ieșire. Din punctul lor de vedere, nimeni nu își asumă o resetare a modului de lucru pentru o abordare eficientă a proiectelor Moldovei. Pe de altă parte, continuă finanțarea masivă a proiectelor de infrastructură din Ardeal, București și Oltenia, iar Moldova riscă, și în acest an, să nu primească sume importante. Protestatarii sunt de părere că, în fapt, clasa politică din Moldova nu reușește să depășească starea din campania electorală, iar subiectele principale, cum sunt investițiile, ajung pe un plan secundar.
În aceste condiții, manifestanții au decis să organizeze un marș auto-moto, cu plecare din mai multe localități din Moldova. Punctul de întâlnire va fi la Cristești – pe DN 2. Din Iași se va pleca mâine, de la ora 10:00, din rond Păcurari.

Care sunt revendicările manifestanților

Protestatarii susțin că solicită finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă din A8 și A7: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8) – Târgu Neamț – Moțca (A8) – Târgu Frumos – Lețcani (A8) – Centura de Nord a Iașului (A8) – Focșani – Bacău (A7) – Bacău – Pașcani (A7). De asemenea, aceștia cer asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 conform MPGT, HG 666/2016, Legea 291/2018, din fonduri europene (PNRR, POT), Bugetul de Stat și alte surse de finanțare.

„Solicităm în regim de urgență o ședință a oamenilor de afaceri din regiunea Moldovei și a asociațiilor civice din domeniul infrastructurii cu prim-ministrul României și cu Președintele României. Reformele și investițiile în coeziunea socială și teritorială ar trebui, de asemenea, să contribuie la combaterea sărăciei și a șomajului, pentru ca economiile statelor membre să se redreseze, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Reformele și investițiile respective ar trebui să ducă la crearea de locuri de muncă stabile și de înaltă calitate, la incluziunea și integrarea grupurilor defavorizate și să permită consolidarea dialogului social, a infrastructurii și a serviciilor, precum și a sistemelor de protecție și bunăstare socială”, afirmă protestatarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *