Prima pagină » Actualitate » Protest al transporturilor în fața Guvernului. Șoferii protestează din cauza impozitării diurnei – VIDEO
Protest al transporturilor în fața Guvernului. Șoferii protestează din cauza impozitării diurnei - VIDEO

Protest al transporturilor în fața Guvernului. Șoferii protestează din cauza impozitării diurnei – VIDEO

29 sept. 2021, 14:59,
Roxana Butuc, în Actualitate

În Piața Victoriei, azi 29 septembrie 2021, începând cu ora 6:00, se desfășoară un protest al transportatorilor pentru a-și arăta nemulțumirea față de măsuri ce au în vedere carantina, impozitul pe diurnă și scumpirea polițelor RCA.

Acesta este un protest autorizat până la ora 16:00.

Transportatorii rutier protestează în fața Guvernului împotriva impozitului diurn

Astăzi, 29 septembrie 2021, asociațiile de transportatori rutieri s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta. Cea mai mare nemulțumire este impunerea impozitului diurn, astfel că aceștia își doresc reîncadrarea diurnei ca venit salarial. La aceasta se ține cont și de faptul că doar în România, din toate statele europene, se impozitează diurna.

„Acum 5 ani, fostul premier al României de la acea vreme, Victor Ponta, a dat amnistie fiscală pentru a rezolva aceeaşi problemă a diurnelor, tocmai pentru că era o scăpare din Codul Fiscal, dar nu s-a modificat nimic în legislaţie, iar astăzi avem din nou aceeaşi problemă.

La începutul lunii august, toate organizaţiile şi asociaţiile transportatorilor rutieri au cerut eliminarea acestei aberaţii fiscale care va avea ca rezultat eliminarea firmelor româneşti de transport de pe piaţa internă şi internaţională, dar politicienii au avut treburi mai importante de rezolvat, cu lupte interne din coaliţia de guvernare şi din interiorul partidelor. Îi invităm acum, după ce şi-au rezolvat o parte din problemele interne, să ia decizii şi pentru a stabiliza economia României”, transmit transportatorii.

Carantina, o altă nemulțumire a șoferilor de TIR

Impozitul diurn nu reprezintă singura nemulțumire a șoferilor de TIR, o altă problemă avută în vedere este impunerea carantinei. Astfel că, toți cei care vin din țări roșii sau galbene, conform măsurile de protecție, trebuie să stea în carantină, asta dacă nu s-au vaccinat sau dacă în ultimele 3 luni nu au avut Covid-19.

„Celelalte două probleme grave pe care ar fi trebuit să le rezolve până acum autorităţile statului sunt legate de poliţele RCA, pe de o parte, pentru că avem mii de cazuri în care românii încă nu şi-au primit despăgubirile de la asiguratori, pe de altă parte, avem creşterea alarmantă şi nejustificată a preţului poliţei RCA”, declară reprezentanții șoferilor de TIR

În România, transportul rutier reprezintă un sector economic extrem de important, întrucât, doar aceștia au adus o contribuție în ultimii 4 ani de peste 22,3 miliarde euro. Astfel că în ceea ce privește serviciul conexe, aceștia generează circa 5% din PIB iar în ceea ce privește angajările, angajând peste 350.000 de persoane.

„Noi avem autorizat protestul pentru 100 de camioane, dar aşa cum la Romexpo au putut să participe 5000 de oameni sperăm să putem si noi participa cu circa 1000 de camioane. Vin colegi de la Suceava, de la Iaşi, Botoşani. Inclusiv susţinători din Republica Moldiva. Practic va fi blocată mare parte a Bucureştiului. Mai mult decât e blocat de obicei.”, a transmis Dorin Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002.

Marcel Ciolacu, despre protestele transportatorilor

Marcel Ciolacu, Preşedintele Partidului Social Democrat, a declarat, miercuri, 29 septembrie 2021, că este solidar faţă de transportatorii care protestează în faţa Guvernului. De asemenea, social democratul susţine că guvernanții le fac acestora „o mare nedreptate” prin cererea de a plăti retroactiv impozite suplimentare „în plină pandemie”.

„Sunt alături de transportatorii care protestează în faţa Guvernului! Actuala putere îi supune unei mari nedreptăţi: în plină pandemie, statul le cere să plătească retroactiv impozite suplimentare de sute de milioane de lei pentru diurnele şoferilor!

Proteste în România împotriva măsurilor de protecție

În ultimile zile, mai multe orașe din România au organizat proteste la care s-au adunat sute de oameni vis-a-vis de situația generată de pandemie și măsurile adoptate de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *