Prima pagină » Local » Protest al medicilor veterinari la sediul DSVSA Iași – FOTO

Protest al medicilor veterinari la sediul DSVSA Iași – FOTO

09 nov. 2020, 11:25,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Medicii veterinari din 86 de comune din Iași pichetează în fata sediului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași nemulțumiți că Legea 236/2019 nu a fost pusă în aplicare, deși a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial.

Legea privind acordarea unei sume lunare de 10.000 de lei trebuia să fie aplicată începând cu luna martie 2020, însă nici până astăzi medicii veterinari care au contract de liberă practică cu ANSVSA nu au primit banii promiși.

Pichetarea sediilor DSVSA are loc în toată ţara

Medicii veterinari amenință că vor protesta în fiecare zi până situația va fi rezolvată sau, în cel mai rău caz, aceștia vor suspenda activitatea și riscă să între în faliment.

Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis încă de săptămâna trecută că nu sunt nu respectate contractele încheiate cu cadrele medicale veterinare, cu privire la neremunerarea pe lunile august și septembrie 2020, inspecții în exploatațiile nonprofesionale, dar și lipsa unui răspuns în ceea ce privește tarifele acțiunilor sanitare.

Ce nemulțumiri au medicii veterinari din toată țara

Motivele care au condus la pichetare în Municipiul Iași și nu numai sunt legate de neplata la timp, neasigurarea echipamentelor de protecție, dar și inspecții în exploatații nonprofesionale.

„Efectuarea plăților aferente lunilor august și septembrie 2020, conform Legii 236 / 2019 si OUG Nr. 117/2020, către beneficiarii contractelor aflate in derulare.

Adoptarea unor proceduri pentru realizarea inspecțiilor in exploatațiile nonprofesionale, care exced legislației in vigoare și care introduc atribuții și competențe suplimentare medicului veterinar de liberă practică imputernicit (m.v.l.p.i. ) prin cadrul aceluiași tarif.

Lipsa unui răspuns la solicitarea m.v.l.p.i. de actualizare a tarifelor pentru acțiunile sanitare veterinare contactate cu statul – actualmente m.v.l.p.i. lucrează cu tarifele stabilite in anul 2013, fără nici o indexare timp de 7 ani. Cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționarii unui cabinet s-au triplat in acest timp.

Nu s-a asigurat echipamentul de protecție și nici nu s-au stabilit proceduri clare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2, in condițiile in care m.v.l.p.i. și personalul medical veterinar angajat, desfșoară zilnic activități care presupun intrarea in gospodăriile proprietarilor de animale”, se arată în comunicatul remis de DSVSA Iași.

Proteste de amploare în piețele agroalimentare din țară

Măsura închiderii piețelor a condus la nemulțumiri în rândul comercianților și a producătorilor agroalimentari. Zeci de piețari au ieșit în stradă pentru a protesta în mai multe piețe din România.

Zeci de persoane care vând în piață s-au adunat pentru a manifesta împotriva măsurii Comitetului pentru Situații de Urgență. Deși multe dintre piețe sunt acoperite, comercianții vor fi nevoiți să stea în aceste momente în frig să vândă, pentru a-și asigura traiul zilnic.

De asemenea, atât în Timișoara, Brăila, și în Piatra Neamț s-au adunat zeci de persoane pentru a-și scanda nemulțumirile. Aceștia nu au mai venit cu marfa la piață, în schimb protestează, nemulțumiți de decizia luată de Guvernul Ludovic Orban.

„S-a luat o decizie fără să se țină cont că avem și noi familii. Bine că la super market-uri se poate merge în continuare, dar la piață, nu! E o bătaie de joc la adresa noastră, la adresa tuturor românilor, obligați să cumpere produse aduse din străinătate de super-market-uri. Noi trebuie să murim?!“, a spus un comerciant din Patra Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *