Prima pagină » Actualitate » Protest al asociațiilor de elevi în fața Guvernului, după tăierea gratuităților la transportul feroviar

Protest al asociațiilor de elevi în fața Guvernului, după tăierea gratuităților la transportul feroviar

11 feb. 2021, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Asociațiile de elevi anunță că protestează, joi, 11 februarie, în fața Guvernului, după anunțul făcut de autorități de a tăia gratuitățile de care beneficiază studenții și elevii pe transportul feroviar.

Elevii spun că protestează deoarece Guvernul vrea să taie transportul feroviar gratuit al studenților și transportul gratuit al elevilor.

Florin Cîțu: „Nu este un capăt de țară!“

Premierul Florin Cîțu a declarat că studenții vor plăti 50% din suma biletului de tren pentru că „nu este un capăt de țară”.

„Un alt subiect care a fost dezbătut și este în Ordonanța de Urgență: este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenților. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară. În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar.

În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, Portugalia 25%”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Ludovic Orban îl contrazice pe Florin Cîțu: „Se menține gratuitea pentru studenți “

Liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat că va fi menținută gratuitatea transportului pentru studenți, însă doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și cea în care își efectuează studiile. Liderul PNL a adăugat că studenții vor beneficia în continuare de reducerea cuantumului călătoriilor.

„Am văzut că a fost prezentată și informația pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru studenți într-un mod care nu este conform cu ceea ce am discutat noi. Se va menține gratuitatea pentru studenți, dar se va menține pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care își efectuează studiile. Nu se renunță la gratuitatea pentru transportul către facultate și de la facultate către casă.

De asemenea, evident că vor beneficia de niște reduceri ale cuantumului călătoriilor de care au beneficiat. Din păcate, a fost transmisă public informația, poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem în continuare deplasarea către facultate”, a explicat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.

Proteste ale polițiștilor și ale cadrelor medicale

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas protestează în fața sediilor Guvernului, Parlamentului şi ministerelor în perioada 11 – 19 februarie. Sindicaliștii din sănătate sunt nemulțumiți de anunţurile autorităţilor referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană.

Sindicaliștii de la Publisind au protestat miercuri, 10 februarie, în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de nivelul salarial din prezent, angajații la stat cerând mai mulți bani și un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.

Publisind totalizează 35.000 de membri din domeniile Poliţie şi Poliţie de frontieră, Poliţie penitenciară şi probaţiune, administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, grefă judiciară, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024