Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Proteina cu rol esential ​​în diabet
Proteina cu rol esential ​​în diabet

Proteina cu rol esential ​​în diabet

31 aug. 2020, 11:00,
în Sanatate

Proteina cu rol esential ​​în diabet. O proteină obișnuită din corp joacă un rol cheie în reglarea nivelului de glucoză, afirmă noi cercetări efectuate în Unitatea de semnal celular de la Institutul Okinawa de Științe și Tehnologie Universitatea Absolventă (OIST) și Centrul Riken de Științe Medicale Integrative. Numită CNOT3, s-a descoperit că această proteină dezactiveaza un set de gene care altfel ar duce la o defecțiune a celulelor producătoare de insulină, ceea ce este legat de dezvoltarea diabetului.

Proteina cu rol esential ​​în diabet

Diabetul este o tulburare frecventă care determină niveluri foarte ridicate de glucoză în sânge. Lăsată netratată, poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi insuficiența renală, boli de inimă și pierderea vederii. Această tulburare apare atunci când nu există suficientă insulină în organism sau când răspunsurile induse de insulină sunt slăbite. Insulina lasă în mod normal glucoza în celule pentru consumul de energie și astfel, fără ea, glucoza se acumulează în sânge. Lipsa insulinei apare adesea deoarece celulele beta pancreatice, care în mod normal sintetizează și secretă insulina, au încetat să funcționeze corect.

„Știm că defectele celulelor beta pot duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge și, în cele din urmă, la diabet”, a spus dr. Dina Mostafa, primul autor al lucrării publicate în Communications Biology, potrivit MedicalXpress. Rezultatele noastre sugerează că CNOT3 da o mână de ajutor în acest sens și joacă un rol cheie în menținerea funcției normale a celulelor beta.

Eliminarea CNOT3 a dus la diabet la șoareci

Multe organe din întregul corp prezinta CNOT3, care reglează diferite gene în diferite țesuturi. Dar activitatea sa are o bază comună – ajută la menținerea celulelor în viață, sănătoase și la funcționarea lor corectă. Face acest lucru prin mai multe mecanisme diferite, cum ar fi producerea proteinelor potrivite sau suprimarea anumitor gene.

Cercetătorii au studiat funcția sa în celulele din țesutul pancreatic la șoareci. Ei au analizat mai întâi dacă expresia CNOT3 diferă la șoarecii diabetici în comparație cu șoarecii non-diabetici. Analizând aceste insule, au descoperit că a existat o scădere semnificativă a CNOT3 în insulele diabetice, spre deosebire de cele care nu sunt diabetice.

Pentru a investiga în continuare funcția proteinei, cercetătorii au blocat producția acesteia în celulele beta ale șoarecilor altfel normali. Timp de patru săptămâni, metabolismul animalelor a funcționat normal, dar în a opta săptămână au dezvoltat o intoleranță la glucoză, iar in 12 săptămâni au avut diabet zaharat.

Fără CNOT3, cercetătorii au descoperit că unele gene, care sunt de obicei oprite în celulele beta, pornesc și încep să producă proteine. În circumstanțe normale, aceste gene sunt reduse la tăcere, deoarece odată pornite, acestea cauzează tot felul de probleme pentru celulele beta, cum ar fi oprirea secretării insulinei ca răspuns la glucoză.

Acest studiu este un pas catre intelegerea mecanismelor moleculare care guverneaza functia normala a celulelor beta, a spus dr. Mostafa.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Bărbatul care a urcat pe trotuar cu mașina și a lovit un adolescent de 17 ani, în Sectorul 3, ar fi vrut "să-i dea o lecţie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prima înregistrare audio din istoria. A cui era vocea
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`