Prima pagină » Sanatate » Proteina C reactivă valori normale. De ce celule este produsă aceasta?

Proteina C reactivă valori normale. De ce celule este produsă aceasta?

20 mart. 2023, 11:00,
în Sanatate

Proteina C-reactivă are valori normale fixe care pot fi identificate prin analize de sânge. Acesta este cel mai sensibil indicator al leziunilor tisulare în cazul inflamației, necrozei și traumei. În sângele unei persoane sănătoase, CRP este absentă sau detectată în cantități minime. Ea este produsă în principal de celulele hepatice ca reacție la agenții infecțioși care pătrund în corpul uman, la traumatisme, precum și în bolile sistemice ale țesutului conjunctiv.

CRP stimulează răspunsurile imune din organism, activează sistemele de apărare ale acestuia și este puternic corelată cu activitatea bolii și cu stadiul procesului. Adică concentrația sa este cu atât mai mare cu cât inflamația este mai activă și cu cât zona de leziuni tisulare este mai extinsă în cazul necrozei sau al traumatismelor. Acesta este motivul pentru care proteina C reactivă este numită proteina „de fază acută”.

Proteina C reactivă valori normale. Ce boli poate crește nivelul acesteia?

Interpretarea rezultatelor testelor oferă informații pentru medicul curant și nu constituie un diagnostic. Informațiile din această secțiune nu trebuie utilizate pentru autodiagnosticare și autotratament. Medicul va stabili diagnosticul precis pe baza rezultatelor acestei examinări și a oricăror informații relevante din alte surse.

Un nivel de CRP mai mic de 5 mg/l este considerat normal. La evaluarea riscurilor cardiovasculare, un nivel de PSA mai mic de 1,0 mg/l este considerat scăzut, între 1 și 3 mg/l este considerat moderat, iar peste 3 mg/l indică un risc mai mare de evenimente cardiovasculare viitoare.

Deoarece proteina C reactivă în sângele unei persoane sănătoase este fie absentă, fie detectată în cantități minime, este incorect să se vorbească de o scădere a proteinei C reactive. Gradul de creștere a CRP se corelează, de obicei, cu amploarea, natura și gravitatea leziunilor tisulare.

O creștere a CRP de până la 30 mg/l poate indica boli virale, cum ar fi infecțiile virale respiratorii acute, rotavirus, și este detectată în tumorile maligne și în bolile reumatice în afara stadiului acut.

Infecții care influențează nivelul proteinei C. Ce indici anunță o infecție?

O creștere a CRP până la 100 mg/l și peste însoțește de obicei diverse infecții bacteriene acute precum angină pectorală, pneumonie, apendicită, colecistită acută și pielonefrită. Exacerbări ale bolilor infecțioase cronice și ale bolilor reumatice, precum și diverse leziuni tisulare contribuie la creșterea nivelului proteinei C.

Cea mai semnificativă creștere a CRP, de până la 300 mg/l sau mai mult, poate apărea în cazul arsurilor extinse și al sepsisului, când bacteriile din leziune pătrund în sânge și se răspândesc în tot corpul.

O creștere a nivelului de CRP de înaltă sensibilitate presupune identificarea altor factori de risc cardiovascular. Se efectuează analize de sânge pentru spectrul lipidic, fibrinogen, homocisteină, glucoză, acid uric și o ecografie a vaselor de sânge din gât și inimă. Astfel de analize sunt recomandate atunci când nivelul proteinei C crește.

Dacă proteina C reactivă nu se încadrează în valori normale cu siguranță ar trebui să mergeți la un control. Cele mai ridicate niveluri de CRP sunt observate în cazul infecțiilor bacteriene. În cazul infecțiilor virale, nivelul CRP este, de obicei, mai mic de 20 mg/l. Concentrațiile de CRP sunt, de asemenea, ridicate în necroza tisulară (inclusiv infarctul miocardic, necroza tumorală).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
30 august 2024
30 august 2024