Prima pagină » Sanatate » Proteina C reactivă mare. Boli asociate cu un nivel relativ ridicat de CRP

Proteina C reactivă mare. Boli asociate cu un nivel relativ ridicat de CRP

03 oct. 2022, 11:53,
BZI.ro, în Sanatate

Proteina C reactivă mare indică un proces inflamator în peretele vascular, dezvoltarea aterosclerozei și este asociată cu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și complicațiile acestora. Proteina C reactivă este o glicoproteină produsă de ficat și este o proteină inflamatorie în fază acută. Sub influența citokinelor antiinflamatorii, sinteza acesteia crește după 6 ore, iar concentrația în sânge crește de 10-100 de ori în 24-48 de ore după debutul inflamației.

Cele mai ridicate niveluri de CRP în cantitate mai mare de 100 mg/l sunt observate în timpul infecției bacteriene. Cu o infecție virală, nivelul CRP, de regulă, nu depășește 20 mg / l. Concentrația de CRP crește, de asemenea, în timpul necrozei tisulare, inclusiv în timpul unui infarct miocardic și necroză tumorală. Proteina C reactivă este implicată în activarea complementului, acestea fiind un grup de proteine ​​care fac parte din imunitate. De asemenea, elementul este implicat și în activarea  monocitelor, stimularea exprimării moleculelor de adeziune ICAM-1, VCAM-1, E-selectină pe suprafața endoteliului.

medic care priveste in microscop

După cum se știe, printre cauzele de deces ale populației adulte din țările dezvoltate, bolile cardiovasculare și complicațiile acestora ocupă primul loc

Proteina C reactivă mare. Ce afecțiuni provoacă inflamația peretelui vascular

Potrivit unor studii recente, inflamația lentă a peretelui vascular joacă un rol major în dezvoltarea aterosclerozei, care, la rândul său, este asociată cu apariția bolilor cardiovasculare. Deteriorarea pereților vaselor de sânge, inflamația și creșterea proteinei C reactivă contribuie la factorii de risc „clasici” ai bolilor cardiovasculare. Printre acești factori se numără fumatul, obezitatea, scăderea sensibilității țesuturilor la acțiunea insulinei.

Un nivel de bază ușor crescut al proteinei C, care poate fi determinat numai prin metode analitice extrem de sensibile, reflectă activitatea inflamatorie a mucoasei vasculare și este un indiciu puternic al aterosclerozei. Unele studii indică faptul că pacienții cu proteina C crescută și LDL normal au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât pacienții cu CRP normal și LDL ridicat.

medic care tine doua eprubete cu sange in mana in fata unui alt medic

Nivelul CRP din sânge este redus de acid acetilsalicilic și statine

Un nivel relativ ridicat de CRP, chiar și cu niveluri normale de colesterol la indivizi aparent sănătoși, prezice riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subită cardiacă, diabet zaharat de tip 2 și ateroscleroză vasculară periferică obliterantă. La pacienții cu boală cardiacă ischemică, un conținut excesiv de CRP este un semn rău și indică un risc ridicat de infarct miocardic recurent, accident vascular cerebral, restenoză în timpul angioplastiei și complicații după bypass-ul coronarian.

La ce folosește analiza? Testul contribuie la prezicerea evoluției bolii

Nivelul CRP din sânge este redus de acid acetilsalicilic și statine, care reduc activitatea inflamației în peretele vaselor de sânge și cursul aterosclerozei. Activitatea fizică regulată, moderarea consumului de alcool și normalizarea greutății corporale duc la scăderea nivelului CRP și, în consecință, la riscul de complicații vasculare.

medic care ia o eprubeta cu sange de pe un suport cu mai multe eprubete

Un nivel relativ ridicat de CRP, chiar și cu niveluri normale de colesterol la indivizi aparent sănătoși, prezice riscul de hipertensiune arterială

După cum se știe, printre cauzele de deces ale populației adulte din țările dezvoltate, bolile cardiovasculare și complicațiile acestora ocupă primul loc. Studiile privind nivelul CRP în combinație cu alți indicatori ajută la evaluarea riscului probabil de a dezvolta boli cardiovasculare la persoanele relativ sănătoase. O analiza a CRP poate contribui și la prezicerea evoluției bolii la pacienții cu profil cardiologic, care poate fi utilizat în scopuri preventive și la planificarea tacticilor de tratament.

Analiza pentru proteina C reactivă mare este efectuată pentru a evalua riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la indivizi aparent sănătoși, împreună cu alți markeri. De asemenea, aceasta este efectuată pentru a prezice complicații, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subită cardiacă la pacienții cu boală coronariană și hipertensiune arterială. Analiza trebuie efectuată pentru a evalua eficacitatea prevenirii bolilor cardiovasculare și a complicațiilor acestora.

mai multe eprubete cu analiza de sange pe un dosar cu rezultatele analizelor

Cele mai ridicate niveluri de CRP în cantitate mai mare de 100 mg/l sunt observate în timpul infecției bacteriene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *