Prima pagină » Sanatate » Proteina C reactivă crescută – Ce reprezintă și ce boli ne indică aceasta

Proteina C reactivă crescută – Ce reprezintă și ce boli ne indică aceasta

01 mart. 2022, 12:50,
în Sanatate

Proteina C reactivă crescută reprezintă un motiv de îngrijorare când este prezentă în sânge. De obicei, aceasta indică o inflamație existentă în organism, însă nu este exclus ca valorile sale să ne ducă spre alte concluzii. Această proteină este produsă de ficat.

persoana la analize de sange

Această proteină este produsă de ficat

Ce este CRP

Proteina C reactivă provine din ficat și este denumit de specialiști un marker sensibil al inflamației sau ale anumitor leziuni din organismul nostru. Acest lucru înseamnă că este una dintre cele mai rapide modalități prin care putem afla dacă avem o inflamație în organism.

Valorile acestei proteine din sânge pot ajunge extrem de mari, chiar și de 100 de ori mai crescute decât în mod normal atunci când avem parte de infecții sau inflamații foarte grave.

De asemenea, aceasta ne poate indica atunci când avem tumori în organism, așadar, este considerat și un marker tumoral.

doctor care tine recipient de la o analiza de sange

Valorile acestei proteine din sânge pot ajunge extrem de mari

Când trebuie să verificăm valorile CRP

Este foarte posibil să avem parte de anumite simptome care încearcă să ne spună că se întâmplă ceva în neregulă în organismul nostru. Acest lucru ne va conduce către un specialist, iar dacă acesta consideră că este cazul unei inflamații sau a unei infecții bacteriene, va recomanda testul de proteină C reactivă. Această analiză nu va arăta sursa exactă, însă ne va oferi certitudinea existenței unei probleme. Acest lucru, alături de restul simptomelor prezentate  vor ușura decizia doctorului specialist de a oferi un diagnostic clar.

Există persoane care suferă de boli cronice inflamatorii sau anumite boli intestinale care necesită urmărirea progresului prin acest test, la recomandarea medicului. De asemenea, poate fi utilizată și pentru a verifica cât de eficient este un anumit tratament pentru infecții bacteriene sau boli reumatice.

Mai este recomandată de unii doctori și pentru pacienții care tocmai au trecut printr-o intervenție chirurgicală. De obicei, operațiile pot slăbi sistemul imunitar sau pot apărea unele complicații. Prin testarea proteinei C reactive, doctorul se asigură că n-au apărut diferite infecții sau inflamații după operație.

recipiente cu sange prelevate de la analize

Această analiză nu va arăta sursa exactă, însă ne va oferi certitudinea existenței unei probleme

Proteina C reactivă crescută – Ce ne indică aceasta

În mod normal, proteina C reactivă crescută nu trebuie să depășească valoarea de 0.5 mg/dL. Aceasta se măsoară mereu în miligrame pe litru. Este clar că avem o infecție sau o inflamație în organism atunci când valorile sunt cu mult mai mari. Valoarea poate crește în funcție de gravitatea afecțiunii depistate. Odată ce depășește 10 mg/L, specialiști sunt convinși că pacientul suferă de afecțiuni serioase. Dacă valorile sunt mult prea crescute, medicul va recomanda efectuarea unei hemoleucograme, analiză care determină nivelul eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor din organism.

Valorile care trec de 9-10 mg/L pot indica boli inflamatorii ale intestinelor sau infecții osoase. Acestea pot fi un indicator chiar și pentru artrita autoimună și tuberculoză. Și alte boli autoimune pot fi descoperite prin această testare, cum ar fi lupus. Aceste valori crescute ale proteinei C reactive poate descoperi chiar și cancerul din organismul.

Pe lângă acestea, există foarte multe tipuri diferite de infecții pe care această analiză le poate depista.

Așadar, proteina C reactivă crescută este un bun indicator al anumitor inflamații sau infecții apărute în organism.

bacterii in sange ilustratie

Proteina C reactivă crescută nu trebuie să depășească valoarea de 0.5 mg/dL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024