Prima pagină » National » Prosumatorii nu mai sunt obligați să-și monteze baterii. Ce prevăd noile norme adoptate de Guvern
Prosumatorii nu mai sunt obligați să-și monteze baterii. Ce prevăd noile norme adoptate de Guvern

Prosumatorii nu mai sunt obligați să-și monteze baterii. Ce prevăd noile norme adoptate de Guvern

17 sept. 2024, 14:20,
în National

Comisiile economice și de energie din Senat au eliminat, marți, 17 septembrie, prevederea care impunea tuturor prosumatorilor să-și monteze baterii de stocare a energiei, conform unui comunicat de presă emis de senatorul UDMR Lorant Antal, președintele Comisiei de energie.

Această măsură se referă la legea trimisă vara trecută în Parlament de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege, care aproba o ordonanță de urgență a Guvernului pentru reglementarea cadrului legislativ după eliminarea plafonării prețurilor la energie, a trecut inițial de Senat fără modificări în aprilie. Totuși, acesta a suferit schimbări majore în ședința finală a Camerei Deputaților din sesiunea din iunie.

Prosumatorii nu mai sunt obligați să-și monteze baterii

Modificarea introdusă impunea prosumatorilor existenți, cu capacități de producție între 3 și 400 kW, instalarea unor sisteme de stocare a energiei până la sfârșitul anului 2027, în lipsa cărora li se limita cantitatea de energie injectată în rețea.

„Amendamentul respectiv nu doar că introducea obligații retroactive pentru prosumatori, dar nu respecta nici principiul bicameralismului, deoarece nu a fost analizat de comisiile din Senat”, se precizează în comunicat.

După ce legea a fost retrimisă în Parlament, aceasta a fost dezbătută inițial săptămâna trecută în comisiile senatoriale, dar decizia a fost amânată pentru 17 septembrie, pentru ca Ministerul Energiei, AFM și ANRE să își exprime opiniile.

Până la ședința de marți, niciuna dintre aceste instituții nu a oferit un răspuns clar privind obligațiile de stocare impuse prosumatorilor.

„Am propus cea mai firească și logică soluție, una greu de acceptat în România: nu putem modifica regulile în timpul jocului! Nu putem impune obligații noi persoanelor care au devenit prosumatori conform legilor anterioare, încălcând astfel principiul neretroactivității”, a declarat Antal.

Proiectul de lege aprobat marți de comisii urmează să fie dezbătut în plenul Senatului săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`