Prospectul vaccinului produs de compania Moderna a fost publicat în limba română. Printre reacțiile adverse posibile, cele mai frecvente sunt umflare în zona axilei, durerea de cap, grață, vărsături, dureri musculare, dureri articulare și rigiditate, durere sau umflare la locul de admnistrare a injecției, oboseală excesivă, frisoane sau febra.
Cele mai rare reacții adverse, care afectează doar o persoană din 1000, sunt paralizia facială periferică temporară (paralizia Bell), umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic).
Primele doze de vaccin Moderna au ajuns în România
Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns, marţi seară, în România, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2 (judeţul Arad). Vaccinurile au fost aduse cu o maşină, prima tranşă fiind una simbolică. Maşina care transportă dozele de vaccin a fost aşteptată la intrarea în ţară de echipaje de Poliţie care o vor escorta până la Bucureşti. Transportul va ajunge la destinaţie în cursul zilei de miercuri.
Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor Privind Vaccinarea împotriva COVID-19, primele 14.000 de doze de vaccin Moderna vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino.
”Prima tranşă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, vor ajunge mâine (miercuri – n.r.) la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară ”Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, a transmis, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Sunt diferențe între vaccinurile Pfizer și Moderna?
Întrebat dacă este adevărat că există diferențe între cele două vaccinuri, în ceea ce privește imunitatea, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că nu există dovezi în acest sens.
„Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi științifice”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Românii nu vor putea alege ce vaccin fac, cel de la Pfizer sau cel de la Moderna, ci vor fi imunizați cu serul care va fi disponibil în centrele de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că nu există diferențe majore între cele două și că acestea au aceeași rată de eficiență.
„Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV. Autoritățile au răspuns principalelor întrebări despre caracteristicile celor două vaccinuri.
Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.