Prima pagină » Sanatate » Prospect, vitamina D3. Cum se administrează și pentru ce se utilizează

Prospect, vitamina D3. Cum se administrează și pentru ce se utilizează

13 iun. 2022, 11:20,
în Sanatate

În prospectul vitaminei D3, veți găsi informații cu privire la ceea ce conține suplimentul, cum trebuie administrat și dozele recomandate. De asemenea, veți mai fi informat cu privire la afecțiunile pe care le tratează.

Totodată, trebuie să acordați o atenție sporită și la reacțiile adverse pe care le poate produce aceasta. Cele mai frecvente sunt durerile de cap, greața și pierderea în greutate. 

Vitamina D3, prospect: cum se administrează și care sunt reacțiile adverse

Dacă ați început să administrați picături orale de vitamina D3, de 20.000 U.I/ml, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte. De asemenea, înainte să începeți să utilizați suplimentul trebuie să discutați cu medicul specialist. În primul an de viață a celor mici, doza recomandată este de 1-2 picături pe zi, începând cu vârsta de o săptămână. La adulți, este aceeași doză, însă pentru tratarea rahitismului și a osteomalaciei se recomandă 5 picături de trei ori pe zi.  În cazul osteoperozei, trebuie să consumați între 1000 și 3000 UI, adică 2-6 picături pe zi. Dacă suferiți de hipoparatiroidism sau pseudohipoparatiroidism doza variază între 10000 și 20000 de U.I, pe zi. Aceasta va fi ajustată în funcție de valoarea calciului seric și urinar. De aceea vor trebui măsurate inițial la fiecare 4-6 săptămâni, apoi la fiecare 3-6 luni.

În cazul în care ați administrat prea multă vitamina D3, pot exista câteva reacții adverse. Acestea poate cauza deshidratare, greață, durere de cap, pierdere în greutate, sete intensă, adinamie și scăderea poftei de mâncare. De asemenea, dacă utilizați mai mult decât trebuie, pot apărea pietre la rinichi, insuficiență renală și calcificări la nivelul vaselor de sânge și a rinichilor. Dacă observați simptomele respective, va trebui să opriți tratamentul și să luați legătura cu medicul specialist. Totodată, unele persoane se mai pot confrunta și cu stagnarea creșterii, constipație, astenie sau producție de urină crescută.

Pentru ce se utilizează vitamina D3

Un mililitru de picături orale de vitamina D3, de 20.000 U.I/ml, conține 0,5 miligrame de colecalciferol, acetat de dl-a-tocoferil și trigliceride cu lanț mediu. Aceasta este o substanță uleioasă și gălbuie. Suplimentul este indicat în primul rând pentru prevenirea hipovitaminozei D, adică deficitul de vitamina D din organism. Simptomele afecțiunii nu sunt foarte evidente la adulți. Totuși, cele mai frecvente semne la care trebuie să fiți atenți sunt oboseala, tulburările de dispoziție, durerea osoasă, crampele și slăbiciunea musculară. Suplimentul mai poate fi recomandat și în tratarea rahitismului și a osteomalaciei. De asemenea, este benefic și în cazul bolilor intestinale cronice, precum ciroză biliară sau rezecții gastro-intestinale extinse.

Înainte să începeți administrarea suplimentului, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte. Nu trebuie să utilizați picăturile orale de vitamina D3, dacă sunteți alergic la componentele medicamentului. Totodată, dacă aveți valori mari ale calciului în urină sau sânge, nu se recomandă consumul suplimentului. De asemenea, în cazul în care suferiți de sarcoidoză, ați avut sau aveți pietre la rinichi nu este indicată administrarea acestuia. Persoanele în vârstă, ce au valori mari ale colesterolului, nu trebuie să utilizeze doze mari.

În prospectul vitaminei D3, mai puteți regăsi informații cu privire la cum se păstrează suplimentul și la cum se administrează împreună cu alte medicamente. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *