Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, Valeriu Gheorghiță, a fost prezent duminică, la Antena 3, unde s-a vorbit, printre altele, și despre Petiția „Ne luăm viața înapoi”, care circulă în mediul online și propune ca accesul să se facă în restaurante în baza unui test COVID-19 negativ sau a unui buletin de vaccinare.
Într-o intervenție în direct, Mihai Lala, inițiatorul Petiției a explicat ca varianta propusă este deja aplicată în alte țări.
„Este un model inspirat din modelul care se aplică în Emiratele Arabe unite în anumite comunități din Spania, în Norvegia. Sunt mai multe țări care practică un model similar.”
„Obiectul acestui sistem este acela de a ne permite că de mâine să ne reluăm viață normală fără a impacta negativ procesul de combatere a pandemiei SARS-CoV-2.” a explicat Mihai Lala.
Propunerea vine din mediul privat, cu consultarea specialiștilor epidemiologi și prevede, printre altele:
Toți agenții economici care lucrează cu publicul (restaurante, hoteluri, baruri, cluburi, organizatori de evenimente, media etc) vor permite accesul publicului în punctele de lucru sau în zonele în care își desfășoară activitățile comerciale, fără limită numerică de persoane sau reguli de distanțare, doar dacă persoanele/clienții/vizitatorii prezintă la intrare unul dintre următoarele documente:
Buletin de Analize pentru identificarea prin metoda RT-PCR a virusului SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior, conținând un cod de bare, care prin scanare va certifica pe site-ul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul NEGATIV.
Buletin de Analize pentru identificarea rapidă a antigenului SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 24 de ore anterior, conținând un cod de bare care prin scanare va certifica pe site-ul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul NEGATIV.
Buletin de Analize pentru identificarea Anticorpilor antiSARS-CoV-2 de tip IgG cu rezultat pozitiv, efectuat cu maximum 30 de zile anterior, conținând un cod de bare care prin scanare va certifica pe site-ul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul POZITIV.
Certificat de Vaccinare, cu un vaccin care oferă protecție de tip Anticorpi și cu un buletin de analize Confirmare Rapuns Imunitar conținând un cod de bare care prin scanare va certifica pe site-ul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul POZITIV, NU MAI VECHI DE 90 de zile