Prima pagină » Eveniment-Social » Propunere interesantă pentru public. Muzeul Mitropolitan Iași expune o cruce de acum patru secole – FOTO

Propunere interesantă pentru public. Muzeul Mitropolitan Iași expune o cruce de acum patru secole – FOTO

18 nov. 2019, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul Mitropolitan Iași propune vizitatorilor, pentru luna noiembrie – 2019, o cruce de procesiune din secolul al XVI-lea. Aceasta este expusă în incinta acestuia, la subsolul Catedralei Mitropolitane. Ea datează de patru secole, fiind comandată de domnitorul Alexandru Lăpușneanu

Moment interesant propus de Muzeul Mitropolitan Iași. Este vorba de Sfânta Cruce, aflată în patrimoniul acestuia. Aceasta are dimensiuni mari: lungime – 50 centimetri, brațul mare – 25 centimetri. Brațele mici – 18 centrimetri, grosimea – patru centrimetri. Este sculptată în lemn pe ambele fețe.

Scene miniaturale inspirate din Vechiul și Noul Testament

Pe fiecare față, sunt reprezentate 16 scene miniaturale. Ele sunt inspirate din Vechiul și Noul Testament. Se concentrează pe ideea Întrupării Fiului lui Dumnezeu și a Jertfei Sale. Sunt prezentate cele 12 Sărbători Împărătești și Duminicile Penticostarului. Vorbim și despre o carte bisericească cuprinzând ritualul slujbelor dintre Paști și prima duminică după Rusalii. La acestea se adaugă scenele: Ospitalitatea lui Avraam, Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii, Înălțarea Sfintei Cruci, Soborul Sfinților Apostoli, Soborul Sfinților Arhangheli. Sunt și teme cu caracter euharistic.

Datează din timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu

Fiecare scenă biblică este încadrată în nișe cu arcade polilobate și există inscripții în slavonă care explică semnificația scenelor. Pe fiecare față, în partea superioară a Sfintei Cruci, sunt prezentați câte doi evangheliști. Sunt Sfinții Evangheliști Luca și Ioan (avers), Marcu și Matei (revers).

„Această Sfântă Cruce de procesiune impresionează atât prin amploarea iconografică, cât și prin plastică miniaturală. Scenele evanghelice se termină, pe revers, la baza Crucii, cu imaginea lui Iisus Hristos. Conform acestei inscripții, comanditarul crucii de procesiune a fost domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpușneanu (1552-1561;1564-1568), arată cei de la Muzeul Mitropolitan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`