Deputatul USR, Cătălin Teniță, împreună cu senatorul USR, Cosmin Poteraș, au depus luni, 11 aprilie, un proiect de lege cu privire la interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear de proveniență rusă.
Proiectul de lege a fost depus ulterior unei decizii de pe 7 aprilie, când Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care se cere „instituirea imediată a unui embargou total asupra importurilor ruseşti de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, abandonarea completă a Nord Stream 1 şi 2 şi prezentarea unui plan care să asigure în continuare securitatea aprovizionării cu energie a UE, pe termen scurt”, arată comunicatul de presă al USR.
România are o prerogativă juridică față de convențiile internaționale
Pe fondul războiului din Ucraina, România are o dublă datorie, aceea morală, dar și o prerogativă juridică, izvorâtă din interpretarea convențiilor internaționale multilaterale de a susține valorile pe care le proclamă, dar și de a depune toate eforturile necesare pentru protejarea, în regim de reciprocitate, a cetățenilor altor țări împotriva oricăror crime de război sau a oricăror acte de tortură sau tratamente inumane.
„Avem de ales fie între a-i ajuta pe vecinii noştri ucraineni, fie între a spune că acest război nu ne priveşte şi că orice ajutor oferit nu are voie să ne afecteze propriul confort financiar. Înainte de a ne grăbi cu un răspuns, să ne gândim oare ce am spune dacă, în loc de Bucha, ororile războiului s-ar fi întâmplat la Bucureşti? Cum ne dorim să rămânem în istorie: vrem să fim cei care au asistat cu nepăsare la suferinţa vecinilor săi şi care au făcut prea puţine lucruri ca să o oprească? Eu cred că avem datoria şi putinţa de a ne situa pe partea dreaptă a istoriei şi de a ne arăta solidaritatea faţă de vecinii ucraineni acum când au nevoie disperată de acest lucru”, a declarat deputatul Cătălin Teniţă, unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului de lege, conform sursei citate.
Unul dintre coinițiatorii proiectului susține că România se poate descurca fără furnizare de resurse ruse
Cosmin Poteraș, coinițiator al proiectului, a transmis că România dispune de suficiente resurse și capacități de stocare pentru a nu avea nevoie de importurile din Rusia.
„În timp ce în Ucraina sunt bombardate şcoli şi spitale şi sunt omorâţi copii, România şi alte state europene finanţează armata responsabilă de aceste masacre. Asta este realitatea dură: cu banii proveniţi din exporturile de petrol şi gaze, Federaţia Rusă îşi plăteşte soldaţii. În condiţiile în care statul român dispune de suficiente resurse energetice, capacităţi de producţie şi de stocare, nu avem nici o scuză pentru continuarea acestor importuri pătate de sânge nevinovat”, a explicat senatorul Cosmin Poteraş, coiniţiator al proiectului, potrivit sursei amintite.