Dudul (Morus Alba, Morus nigra) este un arbore ale carui frunze sunt utilizate cu succes in terapiile naturiste. In popor este cunoscut si sub numele de agud, iagod, mura, fragar.
Compozitie chimica
– tanin antocianozide;
– vitamina C, materii peptice, grase;
– saruri minerale;
Fructele de dud au proprietati tonice si depurative.
Indicatii terapeutice
Dudul este utilizat in tratarea:
– afectiunilor pulmonare;
– aftelor;
– ulcerului gastric si duodenal;
– afectiunilor gatului;
– diareei (frunze de dud);
– diabetului;
– enteritei cornice;
– stomatitei;
– teniilor (scoarta);
– asteniei (frunze de dud).
Moduri de utilizare
1. Fructele de dud daca se consuma dimineata 200 g pe stomacul gol, timp de 10 zile, acestea vor curata organismul de toxine.
De asemea sucul din fructe coapte de dud datorita acidului citric pe care il contine este considerat un remediu excelent in tratarea aftelor, anginelor si stomatielor.
2. Siropul din dude este foarte eficient in tratarea constipatiei. Acesta se prepara cu ajutorul unei cani pline cu dude coapte, 2 cesti de zahar tos si un litru de apa. Dupa ce se fierbe si da de mai multe ori in clocotot se recomanda ca dupa racire siroul de dude sa se depoziteze intr-un recipient care se inchide ermetic si sa se pastreze intr-un loc racoros.
3. Ceaiul din frunze de dud daca se bea zilnic, de trei ori dupa fiecare masa principala are efect in tratarea diabetului si a diareei. Acest ceai din frunze de dud se recomanda si la tratarea enteritei cronice si contra viermilor intestinali.
4. Coaja radacinii dudului este foarte utila in tratarea ascitelor si a viermilor intestinali. Astfel 2 lingurite maruntite de coaja radacinii se fierb in 300 ml de apa pana cand lichidul scade la 200 ml.