Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Rostopasca: care sunt proprietățile medicinale și cum se folosește
Rostopasca: care sunt proprietățile medicinale și cum se folosește

Rostopasca: care sunt proprietățile medicinale și cum se folosește

23 nov. 2020, 09:20,
în Sanatate

Rostopasca este cunoscută în primul rând pentru utilizarea sa în tratarea verucilor. Dar aceasta nu este singura ei virtute, deoarece această plantă conține multiple beneficii pentru sănătate. Aflați care sunt numeroasele sale proprietăți medicinale!

Rostopasca, în denumirea sa științifică Chelidonium majus, este o plantă care a fost folosită din cele mai vechi timpuri. Această plantă face parte din familia papaveraceae. Este răspândită în Europa, Asia, dar și în Africa de Nord. Crește în special în locuri umede, necultivate și pe soluri calcaroase, de exemplu de-a lungul cărărilor, în șanțuri sau în pustie.

Această plantă perenă erbacee are tulpini ramificate și păroase. Frunzele sale sunt de culoare verde albăstrui, cu margini indentate, neregulate și rotunjite. În ceea ce privește florile sale, acestea sunt galbene și compuse din patru petale. De obicei apar în mai si persistă până în septembrie. Rostopasca este intens folosită pentru tratarea verucilor. Acesta este motivul pentru care este supranumita „neghina negilor”. Pe lângă tratarea acestor mici probleme ale pielii, această plantă este renumită pentru proprietățile sale medicinale.

Care sunt proprietățile medicinale ale rostopascai

Nu mai este un secret: rostopasca ajută la tratarea afecțiunilor dermatologice. Sucul său galben portocaliu, care se găsește în tulpina, ajută la eliminarea negilor, datorită proprietăților sale antimitotice care împiedică multiplicarea anumitor celule. Această plantă luptă și împotriva eczemelor, a calusurilor sau a pecinginei.

Este de asemenea utilizată și pentru tratarea bolilor vezicii biliare și așa-numitelor patologii hepatice deoarece se știe că promovează evacuarea și secreția bilei, un lichid secretat de ficat și concentrat în vezica biliară. Proprietățile sale antispastice ajută, de asemenea, la ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi spasmele intestinale sau durerile gastrice.

Această plantă acționează și asupra afecțiunilor respiratorii, cum ar fi astmul, tusea convulsivă sau bronșita. Un alt beneficiu: este utilizată ca tratament pentru tulburările circulației sanguine și limfatice, cum ar fi arterioscleroza și hipertensiunea arterială, deoarece îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea arterială. Rostopasca combate tulburările de somn și anxietatea datorită efectului său sedativ.

Cum se utilizează rostopasca

Rostopasca este disponibilă sub formă de creme, capsule, tincturi sau extracte uscate. Se folosesc părțile aeriene ale plantei, și anume frunzele, florile și tulpinile. Prin urmare, această plantă poate fi utilizată în mai multe moduri.

Pentru tratarea afecțiunilor pielii, trebuie folosită sub forma de cremă sau tinctură și aplicată pe zona de tratat. O altă opțiune: aplicați o doză mică de seva, cu alte cuvinte suc proaspăt, pe veruci. Trebuie să aveți grijă să nu atingeți zonele sănătoase ale pielii, deoarece acest lucru ar putea provoca iritații.

Care sunt contraindicațiile rostopascai

Această „buruiană de negi” este otrăvitoare, deoarece conține substanțe alcaloide active nocive. Prin urmare, este recomandabil să nu consumați această plantă proaspătă sau seva ei, să nu luați niciodată un tratament prelungit și să respectați dozele prescrise. Rostopasca nu este recomandată femeilor însărcinate și care alăptează, precum și copiilor. Înainte de a utiliza sau a consuma rostopasca, cel mai bine este să solicitați sfatul medicului dumneavoastră.

Care sunt efectele secundare ale rostopascai

Dacă rostopasca este consumată proaspătă sau în doze mari, aceasta poate provoca iritarea membranelor mucoase, care poate fi însoțită de vărsături, diaree și greață. Această plantă poate provoca, de asemenea, deshidratare, probleme respiratorii, nervoase, digestive și cardiace. Dacă planta este ingerată în cantitate prea mare, poate fi fatală.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai nouă escrocherie pe WhatsApp. Metoda „avocaţii” te lasă pe loc fără bani
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`