Prima pagină » Titlurile zilei » Proprietarul turnului de lângă Indiana trebuie să demoleze o clădire din Iași. A crezut că dă lovitura fără autorizație de construire – FOTO

Proprietarul turnului de lângă Indiana trebuie să demoleze o clădire din Iași. A crezut că dă lovitura fără autorizație de construire – FOTO

30 nov. 2023, 02:00, 7 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Problemele se țin în lanț pentru afaceristul Gheorghe Radu, având în vedere că trebuie să plătească un impozit uriaș pentru clădirea cu 9 etaje, din Târgu Cucu. Acum, magistrații i-au dat o nouă lovitură proprietarului turnului de lângă Indiana și trebuie să dărâme o clădire din Iași

Este vorba despre o construcție pe strada Morilor, nr. 56, în zona Podu de Piatră. Aici, afaceristul a construit o clădire P+1, însă nu a respectat autorizația. Acesta a fost reclamat de vecini și după verificările poliției s-a constat că legea a fost încălcată. După un proces care a început în 2013 și s-a încheiat abia anul acesta, hotărârea definitivă luată de magistrați a fost ca tot ce a fost construit fără autorizație să fie demolat.

Proprietarul turnului de lângă Indiana trebuie să demoleze o clădire din Iași

Noi probleme pentru Gheorghe Radu, patronul societății Radu SRL, care deține clădirea cu 9 etaje, din Târgu Cucu, de lângă Indiana. Afaceristul are o proprietate pe strada Morilor 56, pe care a fost edificată o clădire P+1, ce ulterior a fost închiriată unei firme de IT. Însă imobilul a fost ridicat fără respectarea autorizației de construire emise de Primăria Iași. Aproape o treime a fost extinsă ilegal. Situația a fost semnalată Poliției Locale Iași-Serviciul Control Urbanism și s-a cerut în instanță demolarea construcției suplimentare, în baza unei sentințe definitive luate de magistrații de la Curtea de Apel Iași. Gheorghe Radu trebuie să demoleze clădirea.

„Obligația de desființare a construcției P+1 E realizată fără autorizație de construirea la adresa din Iași strada Morilor nr.56 cu acces către strada Silvestru, menționată în procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor. Obligația desființării  a structurii metalice 5 x 10 m dublată de membrană din plastic montată pe gardul existent pe latura sudică a proprietății. Autorizează pe creditoarea Poliția Locală Iași, dacă va fi cazul, să întocmească ea însăși sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitoarei, documentația tehnică necesară punerii în executare a titlului executoriu”, se arată în hotărârea judecătorilor.

Vor fi demolate părți din etaj și parter

Conform informațiilor deținute de BZI, patronul la Radu SRL are termen până la finalul lunii decembrie 2023. În cazul în care nu va respecta sentința magistraților, Servicii Publice Iași SA, societatea aflată în subordinea primăriei, va pune în executare hotărârea Curții de Apel Iași. Ulterior, cheltuielile de demolare vor fi imputate afaceristului Gheorghe Radu, stabilit în ultimii ani în Austria, orașul Linz.

Firma Radu SRL trebuie să demoleze o treime din clădirea de pe strada Morilor. A fost deja notificat de autorități să demoleze o parte din etajul 1, dar și din parter, iar în cazul în care nu se va conforma, atunci vor interveni organele competente. Demolarea este sub coordonarea executorului judecătoresc. În acest moment, în clădire funcționează o firmă de IT. Firma Radu SRL are încasări lunare de 70.000 de lei, dar și cheltuieli de 60.000 de lei. Deci nu există lichidități semnificative. Mai mult, societatea mai are două contracte de leasing și un credit de 800.000 de euro, bani împrumutați de la o bancă austriacă.

Magistrații au decis că afaceristul Gheorghe Radu trebuie să dărâme tot ce a construit suplimentar la clădirea din centrul Iașului, pe Morilor 56. Proprietarul turnului de lângă Indiana are termen să dărâme clădirea din Iași până la finalul anului.

Comentarii
  • Radu n-a cotizat cât trebuie la primărie și poliția locală iar acum îi dărâmă coșmelia, cum s-ar zice în popor, ”prostul satului”.

  • Hulubariile lui Chescu când le demolează?

  • Din câte îmi aduc aminte și turnul a fost ridicat fara sa respecte legea, la o distanta mica de Indiana.

  • Nu se darama nimic. Fac doar asa un pic de praf ca multi altii. Cate cladiri mai sunt ca de genul asta prin Iasi. Daca as avea o bucata de pamant prin Iasi, si au as proceda la fel. As construi si dupa aia as da in judecata, asa e la moda acum.

  • Da` patronu vostru are autorizatie pt vila dn padure de la Bucium? Cine i-a dat aprobare pt defrisari??

  • 10 ani pentru un proces? Si mai luati si pensie speciala. Rusine mare domnilor magistrati. Nenorociti ce sunteti !

  • Ne intreban cum a facut Primaria Iasi controalele la finalizarea lucrarilor? Sa ne spuna dl Chirica. Iar despre cei 10 ani pentru asa o cauza este imens, ar trebui si o ancheta interna la justitia noastra .independenta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *