Prima pagină » National » Proprietarii de terenuri vor primi bani! Ce condiții trebuie să îndeplinească românii
Proprietarii de terenuri vor primi bani! Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Proprietarii de terenuri vor primi bani! Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

11 iul. 2024, 11:30,
în National

Fermierii care au solicitat sprijinul cuplat pentru soia la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să fie atenți la noile modificări ale actelor doveditoare.

Cuantumul subvenției pentru anul 2023 este de 195 euro/ha, conform regulilor stabilite de APIA.

Modificări la plata subvenției APIA de 195 euro/ha

Sprijinul cuplat pentru venit-soia (intervenția PD-09) se acordă fermierilor care îndeplinesc mai multe condiții de eligibilitate, printre care:

  • Fermierii trebuie să fie beneficiari ai BISS;
  • Trebuie să utilizeze suprafețe agricole pe teritoriul României, identificabile în Sistemul integrat de administrare și control (IACS);
  • Trebuie să exploateze un teren agricol de cel puțin 1 ha, iar parcelele să aibă cel puțin 0,3 ha.
  • Noile modificări

Modificările recente includ:

„Fermierii trebuie să demonstreze valorificarea producției pe baza unui contract de vânzare, însoțit de factura/facturile de livrare și/sau bonul fiscal și/sau filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, a unei producții minime anuale de 1.300 kg boabe soia/ha, recoltată la maturitate, către unități de procesare autorizate/înregistrate la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Alternativ, pot dovedi utilizarea acestei producții pentru consum propriu în fermă pentru hrana animalelor înregistrate în BND, și/sau a păsărilor, prezentând dovada deținerii acestora; sau utilizarea producției pentru procesare în fermă, prezentând dovada calității de procesator. În cazul loturilor semincere, fermierii trebuie să livreze 1.300 kg/ha sămânță către menținătorul sau deținătorul soiului pe bază de aviz de expediție. De asemenea, pot valorifica producția către terți, pe teritoriul național, pe bază de factură și/sau bon fiscal și/sau filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol,” conform Agroinfo.

Scopul BISS

Scopul BISS (sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității) este de a susține veniturile agricole pentru a asigura viabilitatea fermelor prin acordarea unei plăți anuale decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ. BISS contribuie la stabilitatea veniturilor agricole, reducând volatilitatea acestora și crescând reziliența fermierilor în fața provocărilor geopolitice și climatice actuale.

România beneficiază de fonduri pentru agricultură de la Uniunea Europeană sub formă de plăți directe pe suprafață. Plățile directe reprezintă sprijinul acordat de UE agricultorilor români care sunt eligibili și înaintează o cerere de plată pe suprafață. Condițiile de eligibilitate includ:

  • Utilizarea unei suprafețe de teren agricol de cel puțin 1 ha, formată din parcele mai mari de 0,3 ha;
  • Menținerea terenului în bune condiții agricole și de mediu, conform normelor GAEC.

Mai multe terenuri vor fi excluse de plata subvenției APIA

Potrivit APIA, nu sunt incluse în hectarul eligibil mai multe tipuri de suprafețe. Este vorba despre următoarele:

  • suprafețele compacte sau însumate mai mari de 100 de metri pătrați care nu sunt utilizate pentru activități agricole, cum ar fi cele ocupate de vegetație forestieră, iazurile naturale permanente, cu excepția suprafețelor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. c) și d) din Hotărârea 1.571/2022 și a drumurilor/aleilor de exploatare din interiorul suprafeței parcelei agricole, inclusiv din sere și solarii cu lățimea de maximum 2,5 m inclusiv;
  • drumurile/aleile de exploatare din interiorul suprafeței parcelei agricole, inclusiv din sere și solarii a căror lățime este mai mare de 2,5 m.
  • suprafețele agricole pe care se constată că în urma controalelor administrative sau controalelor la fața locului, inclusiv cele pentru actualizarea blocurilor fizic, nu s-a desfășurat activitatea agricolă prevăzută la pct. 4.1.1 din PS 2023-2027;
  • suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale sau din rezervații ale biosferei și amenajările peisagistice, spre exemplu Rezervația Biosferei „Delta Dunării“, Parcul Național Munții Rodnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`