Prima pagină » Actualitate » Proprietarii de locuințe vor plăti mai mult! Asigurarea obligatorie se va scumpi
Proprietarii de locuințe vor plăti mai mult! Asigurarea obligatorie se va scumpi

Proprietarii de locuințe vor plăti mai mult! Asigurarea obligatorie se va scumpi

23 mai 2024, 08:12, 1 ,
în Actualitate

Proprietarii de locuințe vor plăti mai mult asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor să fie mai scumpă, în condițiile în care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), instituția care o emite, se îndreaptă spre pierderi în actualul context marcat de catastrofe în întreaga lume.

Proprietarii de locuințe vor plăti mai mult!

Rezultatele Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) în 2023 au confirmat trendul, iar anticipările pentru 2024 sunt foarte pesimiste. În contextul modificărilor legislative care permit în premieră modificarea primelor, este posibil ca pe parcursul anului viitor Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să decidă scumpirea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor. Aproape sigur, acționarii PAID o vor cere. În prezent, polița costă 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, iar acoperirea este de maxim 100.000 de lei și, respectiv, 50.000 de lei.

Totul va depinde în primul rând de acționarii PAID. Dacă aceștia decid să își asume acoperirea unor pierderi care foarte probabil se vor înregistra de anul acesta, nu va fi neapărat nevoie de o majorare a prețului, însă dacă acționarii vor cere ASF creșterea prețului și vor și motiva corespunzător sunt toate șansele să plătim mai mult pentru polița PAD.

PAID are 12 acționari societăți de asigurare, însă este foarte important că doar șapte dintre ele mai există pe piață, restul fiind în faliment, ceea ce înseamnă că încasează dividende, însă în cazul în care ar fi nevoie de o majorare de capital nu ar avea cum să participe. Acționarii „în viață” ai PAID sunt Groupama (liderul pieței asigurărilor și pilonul principal în PAID), Allianz Țiriac, Generali, Signal Iduna (care a moștenit participația Ergo, provenită de la fosta Credit Europe Asigurări), ABC Asigurări (societate foarte mică și cu destule probleme, specializată în asigurări de garanții), Uniqa și Grawe.

Pierderi operaționale după primul eveniment notabil din istoria PAID

Daunele provocate de seria de cutremure din Gorj, primul eveniment notabil căruia a trebuit să îi facă față PAID, a răsturnat rezultatele societății. De la un rezultat tehnic care indica un plus notabil, s-a ajuns direct la pierderi, situație unică pentru întreaga piață a asigurărilor de locuință din România (altfel linia cea mai profitabilă pentru firmele de asigurare care o practică vânzând asigurări facultative).

Înființată în 2009, cu un obiectiv statutar de a duce gradul de acoperire în asigurare la 60%  din locuințele din România, și impulsionată prin mai multe modificări legislative după venirea la conducere, în 2014, a actualului director Nicoleta Radu, PAID a reușit să se mențină până pe finalul anului trecut în intervalul 1,6 – 1,8 milioane de polițe valide, adică circa 18-19% din totalul locuințelor. După ultima serie de modificări legislative, care impun  mai multe sancțiuni celor care nu dețin asigurare obligatorie, numărul polițelor a depășit în premieră 2 milioane, iar la final de aprilie a ajuns la la aproape 2.150.000, adică circa 21% din totalul locuințelor.

Chiar și în condițiile în care 2024 va fi un an lipsit de evenimente catastrofale în România, șansele ca PAID să mai obțină un rezultat pozitiv substanțial sunt destul de mici. Aceasta pentru că, așa cum a mai arătat Economica, reasigurarea este din ce în ce mai scumpă și va continua să se scumpească.

Felul în care a început 2024, cu inundații masive în întreaga Europă, cu furtuni nimicitoare în Statele Unite și cu anticipate incendii de pădure pe timpul verii, arată că nu va fi în niciun caz un an cu reasigurare mai ieftină. Rapoartele marilor companii din domeniu o confirmă.

Această parte, numită tehnic rata reasigurării, a crescut substanțial în 2023 față de 2022, de la 42,8% la 56,4%, iar această evoluție a fost determinată în principal de creșterea costurilor cu reasigurarea. A crescut mai degrabă marginal și acoperirea prin reasigurare, de la 1 miliard de euro la 1,1 miliarde de euro, dar în același timp a urcat și reținerea PAID, adică parte din daună pe care va trebui să o plătească din propriile rezerve în caz de eveniment.

Astfel, proprietarii de locuințe vor plăti mai mult asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor să fie mai scumpă anul viitor.

Comentarii
  • In calitate de societate de asigurari, cand incasezi bani si nu ai costuri decat de administrare, e totul ok. Cand incepi sa platesti despagubiri, imediat prognozele nu mai suna bine si cresti pretul. Banii incasati s-au dus pe bonusuri, asa-i?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025