Prima pagină » National » Proprietarii de câini și pisici sigur nu știu asta! Iată ce spun medicii despre atașamentul față de un animal de companie
Proprietarii de câini și pisici sigur nu știu asta! Iată ce spun medicii despre atașamentul față de un animal de companie

Proprietarii de câini și pisici sigur nu știu asta! Iată ce spun medicii despre atașamentul față de un animal de companie

03 sept. 2024, 07:30, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Proprietarii de câini și pisici sigur nu știu asta! Un studiu recent a arătat cum influențează câinele sau pisica sănătatea mintală a stăpânului lor. Se pare că femeile sunt influențate cel mai mult de patrupedele de casă. Iată ce spun medicii despre atașamentul față de un animal de companie.

Proprietarii de câini și pisici sigur nu știu asta!

Un studiu recent făcut de un grup de cercetători a arătat că atașamentul și iubirea față de un animal de companie are legătură cu un nivel mai scăzut de anxietate al omului, mai ales în cazul femeilor care se confruntă cu depresia. Pentru realizarea acestui studiu, au fost incluse 214 femei, dintre care 140 dețineau un animal de companie. Dintre acestea, 56% aveau câini, iar 33% aveau pisici. În studiu au fost incluși și 74 de participanți fără animale de companie.

„Nivelul de atașament față de un animal de companie pare a fi un factor crucial în modul în care animalele de companie ajută la reducerea riscului de depresie al stăpânilor.”, a declarat Eva Schernhammer, profesor la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Boston.

Atașamentul femeilor față de un câine a fost asociat cu scoruri mai mici pentru depresie, anxietate generalizată și simptome generale de anxietate și depresie. Femeile care aveau pisici ca animale de companie nu au avut aceleași beneficii în scăderea nivelului de anxietate. În cazul proprietarilor bărbați de câini, nivelul de anxietate și depresie a scăzut, spre deosebire de cei cu pisici. În schimb, femeile care au avut o legătură emoțională cu pisica nu au experimentat același nivel de anxietate și depresie. Studiul a scos la iveală detalii pe care iubitorii de câini și pisici nu le știau. De exemplu, câinii tind să ajute femeile să-și reducă nivelul de anxietate și depresie, iar pisicile într-o măsură mai mică.

Câte animale de companie putem ține în locuință

Cei care stau la bloc trebuie să știe că legea este clară în privința numărului de animale de companie pe care le putem ține într-un apartament, cel mult doi câini sau două pisici.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări  și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete.”

Proprietarii de câini trebuie să știe că pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.

Comentarii
  • stiti ca medicii veterinari de circumscriptii primesc cate 10000 de lei, ca sa cunoasca toate animalele din gospodarii,vaca, porc, capra, caine, pisica…, sa informeze oamenii etc?????? Cati verinari ati vazut ca fac asa ceva??????????????? Veterinarii stiu doar cu cine voteaza x sau y din gospodarii ……………

  • stati pe veterinarii din circumscriptii !!!!!!!!!! eu i-as da cu capul de pereti ,,, au doar cabinete private!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *