Unii proprietari de cafenele din Olanda oferă clienţilor pe lângă clasicul cappuccino şi un joint. Din acest motiv, pentru fumătorii de marijuana din Europa, Ţările de Jos reprezintă o mare atracţie. Acest model de afacere este pe jumătate egal, de vreme ce cafenelele olandeze primesc o licenţă specială care le permite să vândă cantităţi mici de iarbă, lucru tolerat de autorităţi.
Acum, guvernul olandez vrea să introducă un experiment, prin care să reglementeze acest segment al pieţei, şi anume, doreşte ca marijuana să fie cultivata sub controlul statului,
Proprietarii de cafenele din Olanda ar putea avea în meniu canabis eco şi legal
Aşadar, proprietarii de cafenele din Olanda nu vor mai trebui să sw aprovizioneze cu canabis de la furnziorii de droguri, ci vor putea cumpăra de la o cultură aflată sub controlul statului.
„E mai curat. Nu folosesc pesticide. Există reguli stricte de cultivare. E o cultură ecologică și sustenabilă și, mai presus de toate, legală. Pentru prima dată, vom putea să ne facem cumpărăturile în mod legal”, a spus Ed Pattche, proprietar de cafenea.
Acest tip de experiment are loc în Breda și în alte nouă municipalități din Olanda, fiind implementat pentru a combate faptul că statul olandez a devenit un centru pentru droguri, motiv datorat parțial politicilor liberale, dar și din cauza porturilor sale. În acest moment, bande criminale violente controlează traficul cu droguri de risc, cum ar fi cocaină.
Amintim că în luna iulie 2021, jurnalistul olandez de investigații Peter de Vries a fost ucis după ce a realizat un reportaj despre criminalitatea legată de droguri. ]n acest context, autoritățile doresc acum să obțină controlul cel puțin asupra pieței drogurilor ușoare.
„Sperăm că acest experiment va pune capăt politicii toleranței, care are două tăișuri. Poți să cumperi și să vinzi canabis într-o cafenea, dar nu ai voie să îl produci. Acest lucru a dus la o piață ilegală de producție, dominată de infractori”, spune Paul Depla, primarul orașului Breda.
Întrebarea care îi preocupă acum pe mulţi acum este reprezentată de cum va ajunge recolta de canabis controlată de stat, în siguranță, în cafenele. Deocamdată, se vehiculează că haşişul va ajunge la proprietarii de cafenele cu un vehicul blindat, ceea ce pare să îi neliniştească puţin pe afaceriști.
Statul olandez precizează că experimentul urmează să se desfășoare pe o perioadă de patru ani, după care vor fi evaluate rezultatele obținute de cele 10 municipalități incluse în program.
Consumul frecvent de canabis, strâns legat de un IQ mai mic la tineri
Într-un context asemănător, amintim faptul că după analiza datelor colectate de cercetători, adolescenții care consumă canabis în mod regulat pot experimenta o scădere a coeficientului lor de inteligență (IQ) în timp. Așadar, s-a observat o scădere de aproximativ 2 puncte IQ în timp la tinerii care consumau canabis în mod regulat, comparativ cu grupul de control, care nu consuma. Această scădere a coeficientului de inteligență ar fi legată în principal de o reducere a IQ-ului verbal, abilitatea de a înțelege și de a folosi cuvinte, care, adăugată la IQ-ul de performanță, dă IQ-ul total.
„Cercetările anterioare ne arată că tinerii care consumă canabis au adesea rezultate mai grave în viață decât colegii lor și prezintă un risc crescut de boli mentale grave, cum ar fi schizofrenia. Pierderea punctelor IQ la începutul vieții ar putea avea efecte semnificative asupra performanței academice și asupra perspectivelor viitoare de angajare”, a comentat Mary Cannon, autorul principal al studiului efectuat de Universitatea de Medicină din Dublin.
Cu toate acestea, proprietarii de cafenele din Olanda ar putea avea ca furnizor de marijuana chiar statul olandez.