Proprietarii de apartamente trebuie să respecte această regulă! Noua lege care a intrat în vigoare la începutul lunii iunie 2024 sancţionează inclusiv proprietarii apartamentelor care sunt închiriate în regim hotelier. Cei care încalcă legea pot face închisoare.
Proprietarii de apartamente trebuie să respecte această regulă!
Proprietarii de apartamente, chiriaşii sau administratorii unor apartamente riscă până la cinci ani de închisoare dacă află că în locuinţele lor se consumă droguri și nu anunță Poliția. Până la această schimbare, era incriminată doar punerea la dispoziţie a unui imobil pentru consumul de droguri.
Cei care acceptă ca invitaţii lor să consume droguri în casă pot risca până la 5 ani de închisoare. Sunt vizați și cei care au locuinţe pe care le închiriază. În cazul în care proprietarii nu anunţă poliţia, atunci când află că în apartamentul lor chiriaşii consumă droguri, pot fi condamnaţi chiar şi la 5 ani de închisoare.
O altă regulă îi vizează pe cei de la bloc în anul 2024. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.
Reguli stricte pentru cei care stau la bloc
O altă lege recentă îi vizează pe cei care vor să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe. Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.
Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, schimbarea destinației locuințelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical. Dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate.
Au fost anunțate legi stricte pentru cei care locuiesc la bloc sau casă în 2024. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Amenzile sunt uriașe. Perturbarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă ce afectează viața cotidiană a oamenilor. Acțiunile care perturbă liniștea locuitorilor/locatarilor vor fi sancționate și în cazul repetării lor într-un interval de 72 de ore, față de intervalul de 24 de ore stabilit în prezent de lege.
Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.