Prima pagină » Actualitate » Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Cei care încalcă legea riscă amenzi de 4.000 de lei
Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Cei care încalcă legea riscă amenzi de 4.000 de lei

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Cei care încalcă legea riscă amenzi de 4.000 de lei

04 sept. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Este vorba despre locatarii care au geamuri de tip termopan, mai ales în bucătărie. Persoanele care stau la bloc trebuie să își monteze un aparat în locuință, conform reglementărilor în vigoare. Cei care încalcă legea riscă amenzi de 4.000 de lei.

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta!

Românii care locuiesc la bloc și folosesc aparate pe bază de gaze, precum aragaze sau centrale termice, sunt obligați să instaleze detectoare de gaz. Această măsură are scopul de a spori siguranța locuințelor și a preveni accidentele grave ce pot surveni din cauza acumulării de gaze. Nerespectarea acestei cerințe poate atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente.

Ordinul nr. 5/2009 al AUtorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) stabilește cerințele tehnice pentru instalațiile de gaze naturale. Documentul reglementează necesitatea unui volum minim de aer în încăperi, precum și obligația de a menține o ventilare adecvată pentru siguranța locatarilor.

Legea prrecizează clar că persoanele care stau la bloc și au geamuri și uși de termopan în interior trebuie să instaleze detectoare de gaz automate. Aceste detectoare au capacitatea de a închide automat conducta de alimentare cu gaze atunci când detectează o concentrație periculoasă de metan, oferind astfel și mai multă protecție.

Ce nu au voie să facă persoanele care stau la bloc

Pe lângă măsurile de siguranță obligatorii în cazul celor care folosesc aparate pe bază de gaze, cei care stau la bloc trebuie să țină cont și de alte legi. Viața la bloc presupune respectarea anumitor reguli pentru buna conviețuire a locatarilor. Multe conflicte între vecini apar când vine vorba de utilizarea spațiilor comune. De la spălătorie la subsol și până la etajul tehnic, există reguli esențiale de respectat.

Conform legislației, spațiile comune din bloc pot fi folosite de proprietarii de locuințe, cu condiția ca drepturile celorlalți deținători de apartamente să nu fie afectate. Există spații care rămân în proprietatea comună și nu pot fi date în folosință exclusivă unui singur locatar, precum căile de acces în bloc, spațiile din fața apartamentului altui proprietar sau spațiile de la intrarea în lift sau holuri. Veniturile obținute din închirierea spațiilor comune aparțin asociației de proprietari și alimentează exclusiv fondul de reparații al acestora. Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc.

De exemplu, ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
04 septembrie 2024
04 septembrie 2024