Proprietarii de apartamente și garsoniere din România au o nouă obligație! Este vorba despre o taxă specială de protecție civilă. Aceasta ar reprezenta 2% din impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice și 0,5% din valoarea impozitului stabilit pentru clădirile deținute de persoane juridice. Nimeni nu scapă de noua lege.
Proprietarii de apartamente și garsoniere din România au o nouă obligație!
O nouă taxă îi așteaptă pe românii proprietari de apartamente sau de garsoniere. Începând cu anul 2026, brașovenii ar putea plăti o nouă taxă locală destinată exclusiv reabilitării adăposturilor civile. Noua măsură legislativă se află deocamdată în dezbatere. Taxa ar urma să fie plătită de toți proprietarii de imobile din Brașov. Contribuția va apărea separat pe chitanțele de plată, iar sumele colectate vor fi folosite exclusiv pentru investiții în adăposturile de protecție civilă. Se discută ca noua lege să fie adoptată în toată țara.
„Această taxă specială ar urma să fie achitată de toţi proprietarii de imobile. Sumele încasate ar urma să fie folosite exclusiv pentru lucrările la adăposturile civile. Taxa specială va fi menţionată separat pe chitanţele primite de contribuabili. Această contribuie a fost propusă în etapa de dezbatere a proiectului de hotărâre de Consiliu Local Braşov privind aprobarea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2026.”, a declarat purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov.
Reprezentanții municipalității justifică inițiativa de taxare a proprietarilor de apartamente și garsonierei prin lipsa fondurilor din bugetul local pentru lucrările de întreținere sau modernizare a adăposturilor civile. Propunerea privind introducerea taxei se află în prezent în faza de dezbatere publică.
Noi reguli pentru locatari
O nouă lege îi vizează pe proprietarii de apartamente din București. Mai multe Asociații de Proprietari din București au început să primească somații din partea Poliției Locale, prin care sunt obligate să curețe graffiti-ul de pe fațadele imobilelor pe care le administrează. Cei care nu fac asta riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Locatarii sunt revoltați de noua lege și consideră că nu sunt vinovați pentru apariția a tot felul de graffiti pe fațada blocurilor. Una dintre principalele îngrijorări este că odată curățată fațada, mâzgăliturile pot să apară din nou. Somațiile sunt emise de Direcția Inspecție/Serviciul Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal. Proprietarii sunt obligați să curețe fațadele pentru a evita amenda, chiar dacă nu sunt convinși de legalitatea somației.
Locatarii au dreptul să conteste somația privind curățarea graffiti-ului de pe fațada blocului, să solicite explicații suplimentare Poliției Locale și să depună plângeri pentru distrugere la Poliția Națională, pentru a încerca identificarea făptașilor și recuperarea costurilor. Proprietarii pot cere folosirea aparatelor de spălat ale primăriei, însă acest serviciu este contra cost și costurile inițiale trebuie suportate de Asociațiile de Proprietari, urmând ca, ulterior, acestea să fie imputate făptașilor, dacă aceștia sunt identificați. Persoanele de la bloc, care locuiesc în București, se simt nedreptățile că vor fi obligate să curețe graffiti de pe fațada blocurilor pe cheltuiala proprie, în timp ce autorii faptelor vor rămâne nepedepsiți. Noua lege a stârnit deja controverse în Capitală. Până la noi modificări ale legii, Asociațiile de Proprietari și proprietarii de apartamente vor primi somații pentru a curăța scrisul de pe fațada blocului și au la dispoziție 30 de zile să facă asta. În caz contrar, locatarii pot primi amenzi de până la 5.000 de lei.
Și locatarii din Brașov vor avea de suportat o nouă cheltuială. Este vorba despre obligația de a plăti o taxă specială de protecție civilă. Legea se află deocamdată în dezbatere.