Prima pagină » National » Proprietarii de apartamente pot rămâne fără locuință dacă nu fac asta! Câți bani trebuie să plătească
Proprietarii de apartamente pot rămâne fără locuință dacă nu fac asta! Câți bani trebuie să plătească

Proprietarii de apartamente pot rămâne fără locuință dacă nu fac asta! Câți bani trebuie să plătească

19 sept. 2024, 12:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Proprietarii de apartamente pot rămâne fără locuință dacă nu fac asta! Este vorba despre datornicii care nu plătesc la întreținere și au multe penalități. Întârzierile la plată sunt sancționate drastic în 2024, iar în unele cazuri se recurge la executarea silită și scoaterea apartamentului la licitație. Iată câți bani trebuie să plătească proprietarii pentru a nu pierde locuința.

Proprietarii de apartamente pot rămâne fără locuință dacă nu fac asta!

Proprietarii riscă să își piardă apartamentele dacă nu plătesc la întreținere și au multe penalități. După o perioadă de grație de 90 de zile, datornicii pot primi penalități. Dacă proprietaii nu achită datoriile nici după această perioadă, judecătorii pot dispune măsuri severe, precum propriri pe salariu ori executarea silită și vânzarea apartamentului la licitație.

Banii pentru întreținerea la bloc reprezintă contribuțiile financiare stabilite în funcție de numărul de persoane care locuiesc într-un apartament. Asociațiile de proprietari folosesc banii pentru a achita facturile esențiale, precum apa caldă și salubrizarea.

Proprietarii de apartamente riscă să rămână fără locuință dacă au restanțe la întreținere de mult timp.

Câți bani trebuie să dea proprietarii pentru fondul de reparații de la bloc

Fondul de reparații este un mecanism financiar destinat întreținerii și reparațiilor necesare într-un bloc de locuințe. Acest fond este obligatoriu și este constituit din contribuțiile locatarilor și proprietarilor de apartamente din acel bloc. Principala sa funcție este să asigure resursele necesare pentru întreținerea și repararea clădirii în ansamblu, inclusiv a părților comune precum acoperișul, fațada, scările, instalațiile comune. Cei care locuiesc la bloc trebuie să plătească contribuții periodice către fondul de reparații conform regulamentului de administrare al clădirii. Fondul de reparații este esențial pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în blocuri și pentru prevenirea degradării clădirilor în timp. Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun în contul asociației de proprietari. Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 5.000 de lei.

Totodată, în cazul în care lucrările de renovare efectuate în apartamentul tău cauzează daune locuințelor vecine, vei fi responsabil pentru acoperirea costurilor necesare pentru repararea acestora. Dacă un calorifer plin cu apă se sparge în apartamentul tău, vei fi responsabil pentru repararea daunelor și pentru orice cheltuieli suplimentare legate de pierderile de apă. Cert este că orice schimbare în proprietatea individuală trebuie comunicată asociației de proprietari pentru a fi înregistrată în jurnalul clădirii. Obligatorie este și plata întreținerii la bloc. Cei care au penalități riscă să rămână fără locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`