Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:77179;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Gura si gatul sunt adesea poarta de intrare pentru virusuri si bacterii. Senzatiile de mancarime sau de „ace in gat” pot fi date de inflamatia faringelui, laringelui sau amigdalelor. Acest disconfort mai poate aparea si din cauza suprasolicitarii coardelor vocale ori din cauza inspirarii aerului rece. Pentru combaterea inflamatiei de la nivelul gatului se pot folosi cu rezultate bune gargarele cu infuzii din plante si unele produse apicole, precum mierea si polenul. Daca insa durerea de gat nu trece dupa cel mult o saptamana, timp in care sunt administrate tratamente naturiste, daca in plus apar si dureri de urechi, urme de sange in sputa si dificultate la inghitire, poate fi vorba despre infectii mai grave si trebuie consultat medicul.
Propolisul are actiune antibacteriana, antivirala, antifungica, anestezica, antiinflamatoare si cicatrizanta, calitati ce recomanda acest remediu in tratarea durerilor de gat. Propolisul se poate administra sub forma de tinctura (cate o picatura la un kilogram/corp, de doua ori pe zi), pe paine ori ca tablete. Avantajul tabletelor este ca actioneaza mai mult local, reducand inflamatia. De asemenea, mierea calmeaza mucoasele iritate ale gatului. Se ia cate o lingurita de miere, din ora in ora. Mierea poate fi folosita cu succes si in combinatie cu condimente. Astfel, intr-un pahar cu apa calduta se dizolva o lingurita de hrean ras, una de miere si una de cuisoare, iar remediul se bea cu inghitituri mici. Se mai poate face si un amestec dintr-o lingurita de miere, un catel de usturoi pisat si o lingurita de lapte cald. Dupa ce se inghite, nu se mai consuma nimic timp de o jumatate de ora.