Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Pronunciamentul de la Blaj – scurt istoric
Pronunciamentul de la Blaj - scurt istoric

Pronunciamentul de la Blaj – scurt istoric

15 mai 2015, 12:30,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:29609;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Pronunciamentul de la Blaj a fost declaratia politica a adoptata in data de 3/15 mai 1868, la implinirea a 20 de ani de la Adunarea de la Blaj. Pronunciamentul, initiat de Ioan Ratiu si George Barit, a fost prezentat la Blaj in timpul unei adunari populare, la care au participat in jur de 60.000 de tarani din Transilvania.

Pronunciamentul s-a pronuntat pentru autonomia Transilvaniei si pentru repunerea in vigoare a legilor adoptate de Dieta de la Sibiu in 1863, anume legea privind egalitatea politica si confesionala a natiunii romane, precum si legea prin care limba romana a fost declarata limba oficiala in Marele Principat al Transilvaniei, alaturi de limba maghiara si germana. Pronunciamentul a solicitat redeschiderea Dietei Transilvaniei.

Vezi si Revolta anticomunista de la Brasov

Continuatori ai liniei Pasivismului, autorii Pronunciamentului au aratat ca nu recunosc unirea Transilvaniei cu Ungaria, iar in consecinta nu recunosc nici dreptul Parlamentului de la Budapesta de a adopta legi pentru Transilvania. Documentul a reafirmat boicotul vietii politice a tarii, precum si refuzul recunoasterii institutiilor maghiare.

Pronunciamentul a fost publicat in ziarele de limba romana din Transilvania, in Romania si in tarile vestice. Drept raspuns, Ministrul Justitiei din Ungaria a initiat proceduri publice impotriva semnatarilor (Vasile Ratiu, presedintele capitulului mitropolitan, profesorul Ioan Micu Moldovan etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025