Prima pagină » International » Promovarea lui Vladimir Putin în Letonia, interzisă
Promovarea lui Vladimir Putin în Letonia, interzisă

Promovarea lui Vladimir Putin în Letonia, interzisă

01 iul. 2020, 15:32,
Cristian ZAVASTIN în International

Promovarea lui Vladimir Putin în Letonia, interzisă. Canalul rus de televiziune RT (Russia Today) a fost interzis în Letonia. Anunțul a fost făcut de autoritățile letone, conform POLITICO.

Decizia a fost motivată de către autoritățile letone prin faptul că patronul acestei televiziuni, Dmitry Kiselev se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene din martie 2014. Dmitry Kiselev a fost acuzat că a promovat propaganda rusească pentru anexarea Crimeii.

Promovarea lui Vladimir Putin în Letonia, interzisă: RT a prezentat Letonia ca fiind „un stat eșuat“

Instituția letonă ce se ocupă de controlul audiovizualului a precizat că RT, dar și rețeaua de canale care funcționează sub controlului lui Kiselev au prezentat Letonia ca fiind un stat eșuat.

Este vorba despre șapte canale aparținând rețelei multilingve operate de RT. Acestea sunt RT, RT HD, RT arabă, RT spaniolă, RT documentare HD, RT documentare și RT TV.

Dmitry Kiselev este șeful agenției de stat Rossyia Segodnya, care include agenția de știri RIA Novosti și serviciul de știri Sputnik, direcționat către o audiență străină, a spus că nu are nicio legătură cu RT, care a fost cunoscută anterior ca Rusia Today. Acesta a negat faptul că ar fi fost vreodată la conducerea RT și a declarat că Letonia suferă de „rusofobie“.

„Interzicerea RT arată stupiditatea, incompetența și rusofobia celor din Letonia care iau astfel de decizii. Cred că letonienii trebuie să își ceară scuze de la RT și să îi lase din nou să difuzeze”, a spus Kiselev pe Twitter.

În timp ce Rossiya Segodnya înseamnă Rusia Today tradusă în engleză, RIA Novosti a fost cel care a fondat RT înainte ca Kiselev să preia cârma, iar cele două organizații s-au împărțit de mult timp.

Șeful RT, Margarita Simonyan, pe Twitter, a ridiculizat, de asemenea, afirmația că Kiselev este responsabil de canal.

„Instituția letonă ce se ocupă de controlul audiovizualului crede că Dmitry Kiselyov este responsabil de RT. Nu ne putem teme nimic cu un anumit fel de inteligență”, a spus aceasta.

Pe lângă faptul că este un director de știri, Kiselev este un jurnalist foarte cunoscut și un prezentator TV în Rusia. El este supus sancțiunilor pe tot teritoriul UE. Letonia a declarat că va informa autoritățile de reglementare din alte țări membre ale UE asupra deciziei sale și le îndeamnă să interzică și RT.

Instrument de propangandă pentru Kremlin

Acțiunea, posibilă prin modificările aduse legii mass-media electronice din Letonia, adoptată în această lună, va intra în vigoare după ce va fi notificată oficial și va rămâne valabilă în timp ce Kiselev se va confrunta cu sancțiunile UE.

RT este văzută pe scară largă în Letonia și în vecinii baltici Estonia și Lituania ca un instrument de propagandă al Kremlinului care are scopul de a influența dimensiunea minorității etnice ruse a regiunii.

În ultimii ani, Letonia și Lituania au suspendat temporar alte canale de televiziune de stat din Rusia.

Putin vrea să fie președinte pe viață

Vladimir Putin își dorește să rămână la conducerea Rusiei pentru totdeauna. Acesta a porganizat un referendum de modificare a constituției. Principala schimbare este permisiunea oferită de noua lege fundamentală actualului președinte de a fi ales pentru încă două mandate de câte șase ani fiecare.

Liderul rus se află la putere de 20 de ani, fiind tot mai contestat în ultima perioadă. Popularitatea lui a atins cel mai scăzut nivel de când e președinte, unul de 59%. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre ruși sunt de partea sa, ceea ce va face ca referendumul pentru modificarea constituției să fie validat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *