Fermierii din Iași vor avea disponibile mai multe fonduri europene necesare dezvoltării afacerilor din mediul rural. Reprezentanții GAL-urilor s-au întâlnit pentru a discuta despre programul prin intermediul căruia ieșenii pot obține banii. GAL-urile din Iași vor derula mai multe proiecte de promovare a regiunii Moldovei
Reprezentanții celor 12 GAL-uri (grupuri de acțiune locală) din Iași s-au întâlnit pentru a discuta despre programul LEADER și sumele ce pot fi accesate de potențialii beneficiari pentru fiecare măsură de finanțare în următorii 5 ani. Astfel, fermierii vor avea la dispoziție mai multe sume pentru a înființa afaceri în mediul rural, aceștia putând obține sume importante, necesare pentru a dezvolta zonele rurale din Iași. Tinerii fermieri vor fi cei care vor avea mai multe oportunități pentru dezvoltarea afacerilor din comunele de unde provin.
Fonduri mai mari pentru fermieri
Întrucât în ultimii doi ani ieșenii au atras, prin intermediul acestor GAL-uri, fonduri nerambursabile în valoare de aproape 10 milioane de euro și au contribuit la dezvoltarea rurală a Iașului, sumele alocate pentru noul program vor fi mai mari cu aproximativ 10 la sută. Chiar dacă aceștia nu pot obține sume mari pentru un proiect eligibil, valoarea acestuia fiind cuprinsă între 25.000 și 100.000 de euro, aceștia sunt importanți pentru că produc local.
„Tinerii vin din străinătate, au niște economii, accesează și fondurile nerambusabile prin GAL și apoi deschid afaceri, creează locuri de muncă, produc local, dezvoltă zona. Noi suntem optimiști că în următoarea perioadă vor avea la dispoziție mai multe fonduri pe care le pot accesa”, a spus Maria Hudema, reprezentant GAL Valea Prutului.
Promovare turistică cu ajutorul unei aplicații pe telefon
Pe lângă beneficiarii din Iași care pot obține fondurile, și GAL-urile pot face asta. În urmă cu trei ani a fost lansat un proiect de promovare a regiunii Moldovei printr-o aplicație pe telefon, care are succes. Astfel, cei care vor să viziteze Iașul și nu știu ce obiective să aleagă din mediul rural, intră în această aplicație și găsesc toate informațiile.
„Se pot vizita obiectivele datorită aplicației QR. Cert este că în teritoriu se află cel puțin un obiectiv care este vizitat cu taxă de vizitare”, mai spune Maria Hudema.
Răzeșii vor fi în prim-plan
Un alt proiect în valoare de 50.000 de euro, demarat de mai multe GAL-uri din zona Moldovei și Republica Moldova, este cel de cooperare națională între GAL-uri pentru promovarea ținutului răzeșilor. Astfel 13 GAL-uri, 8 din Iași și 5 din Moldova, au depus proiectul pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Proiectul presupune rememorarea răzeșilor de pe ambele maluri ale Prutului, redescoperirea lor și promovarea Moldovei cu ajutorul acestui proiect prin tradiții românești.
Ce sunt GAL-urile?
GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt: GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.