Prolactina mărită este o problemă comună cu care se confruntă femeile, în special în timpul tulburărilor menstruale și infertilității. Uneori se supraestimează creșterea prolactinei și rolul acesteia, iar alteori se uită importanța sa.
Prolactina este un hormon specific care este produs în glanda pituitară, parte a creierului. Secreția, adică eliberarea de prolactină în sânge, este reglată de factori stimulatori și inhibitori. Printre acestea, dopamina joacă un rol major. Trebuie remarcat faptul că prolactina există în corpul nostru în mai multe forme. Toate acestea au o activitate biologică diferită. Adică, în moduri diferite afectează fondul hormonal al unei femei. Numai prolactina unidimensională are un impact negativ asupra funcției hormonale. Iar celelalte forme de prolactină nu sunt periculoase. Prin urmare, dacă aveți o creștere persistentă a prolactinei, dar nu aveți probleme cu ovulația sau cu ciclul menstrual, faceți un test de sânge pentru macroprolactină.
Prolactina mărită. Prin ce se caracterizează diagnosticul
Nivelurile crescute de prolactină se numesc hiperprolactinemie. Acest diagnostic este destul de frecvent. 20% dintre femeile diagnosticate cu infertilitate și 40% cu tulburări endocrine ale ciclului menstrual. Se caracterizează prin tulburări menstruale sau prin absența ciclului menstrual. Prelungirea ciclului și neregularitatea acestuia se datorează faptului că nivelul crescut de prolactină suprimă ovulația.
Este important să se înțeleagă clar că o creștere a nivelului de prolactină poate fi fiziologică sau patologică. Hiperprolactinemia fiziologică este o creștere a nivelului de prolactină care este normală în anumite condiții. Astfel, acest nivel crescut al prolactinei este normal în sarcină, alăptare, dormit, manipulare medicală, cum ar examinări ginecologice sau examinări ale sânilor.
Diagnosticul poate fi depistat atunci când are lor ingestia de alimente proteice, efort fizic, scăderea glicemiei, relații sexuale și stres. Adică, dacă ați avut unul dintre factorii menționați mai sus în ajunul testului de prolactină, nu trebuie să vă faceți griji, ci să retestați testul de prolactină după o perioadă de timp, cu excluderea factorilor de risc care cresc nivelul de prolactină. În general, pentru a diagnostica și trata hiperprolactinemia trebuie să faceți un test de sânge pentru prolactină de 2-3 ori și să vă asigurați că este constant ridicat.
Hiperprolactinemia patologică. Bolile care provoacă această problemă
Hiperprolactinemia patologică poate fi cauzată de o tumoră hipofizară, micro sau macroadenom, sau de o tulburare funcțională. În cazul adenoamelor hipofizare, nivelurile de prolactină sunt, de obicei, de câteva ori mai mari și se recomandă o tomografie computerizată a creierului. Acest teste este necesar pentru a confirma sau infirma existența unei tumori. Numai un neurochirurg va decide asupra tratamentului ulterior.
Hiperprolactinemia funcțională poate apărea și în cazul altor afecțiuni. Printre acestea se numără hipotiroidism, funcție tiroidiană insuficientă, PCOS, adică sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, diagnosticul apare atunci când o femeie suferă de tumori ovariene sau disfuncția cortexului suprarenal.
În aceste cazuri, este necesar tratamentul bolii de bază. În acest caz, nivelul de prolactină se va normaliza de la sine. Nu este necesar să se reducă nivelul cu medicamente speciale.
Dacă diagnosticul de prolactină mărită este cauzat de o problemă patologică se exclude adenomul hipofizar și bolile care duc la creșterea prolactinei. Astfel, pentru a obține un nivel de prolactină normal trebuie să administrați anumite medicamente. Cele mai frecvent sunt Dostinex, Alactin și Bromcriptina. Alegerea medicației, a dozei și a regimului este făcută direct de către medic. Sfârșitul corect al tratamentului este foarte important.