Ministerul Energiei a blocat, în ședința de miercuri a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi, legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești. Unul dintre puncte era aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Practic, acest punct, la fel ca și celelalte, nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
Interesant este că toate aceste puncte legate de reactoarele americanilor de la NuScale au fost propuse chiar de Ministerul Energiei. Practic, Ministerul Energiei a blocat aprobarea propriilor propuneri.
Punctele de pe ordinea de zi legate de SMR-uri nu au fost aprobate deoarece Ministerul Energiei, acționar majoritar, s-a abținut de la vot.
Proiectul nu continuă, deocamdată
Propunerile Ministerului Energiei blocate chiar de Ministerul Energiei făceau referire la continuarea proiectului, la încheierea unui parteneriat cu un fond coreean și acordarea unui împrumut companiei de proiect.
Unul dintre punctele care nu a primit voturile necesare era “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate”
Un alt punct era „Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A”. Acesta este un fond de investiții coreean.
Alt punct a fost „Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect“.
Încă un punct neaprobat a fost „Aprobarea încheierii Contractului FEED Faza 2 Offshore”
Iar ultimul punct care nu a obținut voturile necesare a fost “Aprobarea majorării plafonului împrumutului acordat de SNN în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023 până la concurența sumei de 243,000,000 USD, și încheierea Actului adițional nr.2 la Contractul Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023, cu mențiunea ca accesarea acestui împrumut se va face de către Societatea Ro Power Nuclear S.A numai în măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RPN, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare”.
Controversele legate de reactoarele NuScale
Dezvoltatorul american NuScale a înregistrat un eșec uriaș în toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA), de dezvoltare a primelor sale mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. Acum, după ce a picat proiectul din SUA, România este următoarea țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri.
În acest context, NuScale și-a anunțat bilanțul pe 2023, cu o pierdere în creștere cu 27% față de 2022. Și în anul precedent a avut pierderi, acestea ridicându-se la 141,6 milioane dolari.
NuScale spune că va avea o politică de eficientizare a costurilor care să aducă economii anuale de 50-60 de milioane de dolari.
Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, arăta ziarul britanic The Telegraph, în decembrie, amintind de eșecul din Idaho. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph.
Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA, însă acum a devenit principalul client al NuScale.
„Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho va fi prima centrală SMR NuScale Power.(…) Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility”, răspundea, în septembrie, NuScale, unor întrebări ale HotNews.ro.
Câteva săptămâni mai târziu, pe 8 noiembrie, NuScale a anunțat că proiectul inovator privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un „client fals”, Standard Power.
Eșecul proiectului este îngrijorător, deoarece NuScale este singurul dezvoltator din afara Rusiei și Chinei care a primit certificarea pentru proiectarea unui SMR. Proiectul urma să construiască șase SMR de 77 de megawați (pentru un total de 462 MW) lângă Idaho Falls, la Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie, și să vândă producția unor companii de utilități locale care sponsorizau proiectul.
NuScale este o inselatorie. “too late, too expensive, too risky and too uncertain” spune USA Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Este complet neeconomic. Pretul energiei este mai mare decat cel din energia eoliana!
Proiectul asta in Ro este manaria lui Virgil Popescu, cel numit ministru al energiei pentru ca avea doua benzinarii! Si, ca sa pun bomboana pe coliva : terenul pe care statul (!) trebuia sa construiasca centrala nucleara este proprietatea unei firme private din strainatate! Daca nici asta nu e coruptie, atunci care e! Ca evaluarea Institute for Energy Economics and Financial Analysis era si cand a decis Popescu ca e bine pentru Ro sa se faca catastrofa NuScale.