Proiectul privind carantina și izolarea va fi dezbătut în Parlament. Proiectul de lege iniţiat de Guvern va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor într-o ședinţă programată la ora 13,00, conform deciziei Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cu „modificări majore”. Aceste modificări au fost făcute de Comisia juridică.
Social-democrații au organizat ieri o dezbatere la Comisia juridică cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale pe tema proiectului. Proiectulș de lege privind izolarea și carantinarea a fost catalogat de preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, drept „un alt zombi legislativ”.
Proiectul privind carantina și izolarea va fi dezbătut în Parlament: Guvernul a adoptat proiectul pe repede înainte
Guvernul a adoptat luni acest proiect, în grabă, pentru a contracara decizia Curții Constituţionale a României, care a declarat ca fiind neconstituţionale textele de lege privind starea de carantină şi internarea obligatorie. Motivul CCR a fost lipsa de claritate şi previzibilitate, dar și caracterul incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
De asemenea, potrivit CCR, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.
Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a prevederilor cu cerinţele CCR.
Premierul Ludovic Orban a calificat decizia CCR ca fiind de „o gravitate fără precedent”, susţinând că, de la începutul epidemiei COVID-19, orice demers al Guvernului şi al autorităţilor implicate în lupta împotriva acesteia a fost „boicotat, îngreunat” şi „în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva voinţei Guvernului şi de atitudinea unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD”.
Discuții pe termenii izolare și carantină
Reprezentanții PSD și PNL s-au contrat pe modul în care sunt definiți termenii de izolare și carantină. Potrivit proiectului de lege, sintagma ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase, termenul ”izolare” va cuprinde persoanele infectate sau bolnave, iar izolarea va fi făcută la domiciliu, în cazul în care se va depăși capacitatea spitalelor.
De asemenea, în noul proiect de lege se dă o putere foarte mare Comitetului pentru Situații de Urgență, care va lua decizii în ceea ce privește carantina persoanelor care vin din zone de risc, iar ministerul subordonat se va ocupa de implemenetarea ei. Totodată, se supun aprobării CNSU, însă nu este nevoie să se aștepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective;
Alte formulări din proiect care au creat contre politice au fost legate de carantinarea unor zone din județele lor poate fi aprobată de prefecturi, prin intermediul Comitetelor județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP.
Judecătorii constituționali au constatat că instituirea, prin ordinul ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate nu este constituțională. Această decizie a condus la consecința că, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, în perioada următoare, persoanelor nu li se va cere să intre ăn carantină sau în izolare, fiind obligatoriu acordul lor.
Consecința acestei decizii a fost că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor.