Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit astăzi, 1 aprilie, la Praid, despre posibilitatea stocării gazelor naturale în goluri miniere. Ministrul a transmis că acest proiect este important în contextul actual și că acesta ar asigura țării noastre capacitatea necesară de stocare.
„Avem în transparenţă decizională normele de aplicare a legii minelor, în care avem posibilitatea să stocăm gaze naturale în golurile miniere şi să putem să extragem din aceste goluri miniere gaz ori de câte ori avem nevoie. Deci, este un proiect important, un proiect care poate să asigure României capacitatea de stocare necesară, care, în condiţiile actuale, e deficitară şi cu ajutorul lor, atât Salrom, cât şi distribuitorii de gaz să beneficieze” a transmis Spătaru.
Prețuri mai mici de stocare a gazelor
Dacă proiectul vede lumina zilei, este vorba de o reducere a prețului de stocare cu până la 30% spre deosebire de condițiile obișnuite de stocare.
„Preţurile de stocare a acestor gaze sunt mai mici cu până 30% decât în condiţii normale, investind în acele capacităţi mari de stocare a gazelor”, a declarat ministrul Economiei, la Salina Praid.
Directorul Salrom, despre avantajele stocării gazelor în goluri miniere
La rândul său, directorul general al Societăţii Naţionale a Sării, Salrom, Constantin Dan Dobrea, a precizat că este vorba de o capacitate de stocare de câteva miliarde de metri cubi iar gazul natural poate fi extras de câte ori este nevoie.
„Avem câteva miliarde de metri cubi capacitate de stocare. Marele avantaj al folosirii golului minier ca spaţiu de depozitare a gazului este faptul că, spre deosebire de depozitele clasice, în afară de costurile mai scăzute, poate fi extras gaz de fiecare dată, atunci când ai nevoie. În depozitele clasice de gaz, la acest moment, extracţia se face de maximum două ori pe an”, informează Dan Dobrea.
Potrivit acestuia, proiectul aduce un avantaj foarte mare, pentru că este vorba de capacități imense de stocare, pe lângă avantajul de a stoca gaze naturale la adâncimi foarte mari.
„Atât îţi permite, e vorba de egalizarea presiunilor şi aşa mai departe. Faptul că aceste goluri miniere există deja, nu mă refer la cele care sunt folosite în scop turistic, pot fi folosite pentru a depozita gaz este, aşa cum a spus domnul ministru, un mare avantaj, ţinând cont de contextul actual, în a echilibra preţurile gazelor atunci când este necesar. Şi mai mult decât atât, aduce şi beneficii statului român. (…) Golurile miniere se găsesc la toate salinele din subordinea Salrom. Adâncimile cele mai mari se găsesc în zona Ocna Mureş, unde avem adâncimi de peste 1.200 metri ale golului minier, iar acolo capacitatea de stocare, în afară de faptul că este foarte mare, este extrem de avantajos să stochezi la adâncimi foarte, foarte mari şi foarte uşor de extras gazul la suprafaţă atunci când ai nevoie”, a arătat directorul general al Salrom.