Prima pagină » Eveniment-Social » Proiectul “masa caldă”, departe de elevii din Iași!

Proiectul “masa caldă”, departe de elevii din Iași!

04 iun. 2022, 02:07, 1 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Anul acesta programul pilot “masa caldă” nu a reușit să fie implementat de toate unitățile de învățământ din țară ce au fost alese să participe la proiect în acest an. Județul Iași se numără printre județele cu cele mai puține instituții de învățământ selectate, dar, cu toate acestea, proiectul a fost pus cu succes în practică. Directorii din Iași doresc ca mai mulți copii să aibă acces la “masa caldă”

Guvernul a aprobat încă de anul trecut proiectul pilot „Masa caldă” în doar 150 de unități de învățământ din România. Aprobarea s-a făcut printr-o Ordonanță de Urgență, privind continuarea programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din ciclul preuniversitar de stat. Din păcate, anul acesta doar 134 de școli din România au putut să organizeze programul masa caldă, deși inițial au fost finanțate 150 de unități de învățământ.

În județul Iași, doar 5 instituții de învățământ au fost selectate pentru acest proiect, pe care au reușit să-l și implementeze ulterior: Școala Profesională Dagâța (Dagâța), Școala Gimnazială Șcheia (Alexandru Ioan Cuza), Liceul Tehnologic “Victor Mihăilescu Craiu” (Belcești), Școala Gimnazială Mironeasa (Mironeasa) și Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” (Iași).

Copii care își pun mâncare

Doar unele școli oferă „masa caldă”

„Masa caldă” ar apropia elevii ieșeni de școală

Caserola cu mancare

Rata obezității ar putea scădea prin programul “masa caldă”

Directoarea Școlii Gimnaziale “ Prof. Mihai Dumitriu” Valea Lupului, unitate ce nu a avut încă acces la program, consideră că proiectul “masa caldă” ar reduce rata abandonului școlar, dacă ar fi selectate mai multe școli din județ.

“De câțiva ani se pilotează cam cu aceleași unități, dacă s-ar generaliza eu cred că ar fi foarte bine. Ar permite școlilor să facă activități atât dimineața, cât și după-amiaza cu copiii. În plus, cu siguranță sunt zone în care masa caldă ar aduce copiii la școală, rata abandonului școlar ar fi mai mică, ar fi o măsură foarte bună. Inclusiv pentru copiii din familiile care nu ar avea probleme financiare ar fi binevenit programul, întrucât s-ar putea face educație nutrițională  prin modelul meselor oferite la școală, ar scădea și rata obezității la copii”, a declarat Petronela Petrea, directoarea școlii gimnaziale din Valea Lupului.

Copi cu ghiozdan mare in spate

Rata abandonului școlar este îngrijorătoare

De ce nu se extinde proiectul

Barbat cu ochelari

Cîmpeanu a vorbit despre motivele pentru care nu s-a implementat în toate școlile selectate proiectul „masa caldă”

Pentru “masa caldă“ a elevilor, semestrul trecut, Guvernul a aprobat o finanțare de 46,4 milioane de lei, iar  acum Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2021 privind aprobarea continuării programului pilot de acordare a  suportului  alimentar pentru preşcolarii şi elevii din cele 150 de unități de învățământ selectate. Cu alte cuvinte, bani sunt, bugetul programului se va mări cu 18 milioane de lei, dar proiectul nu se extinde astfel încât să fie incluse mai multe școli și nici toate instituțiile selectate deja au reușit să-l și implementeze (16 instituții din Bihor, Bacău, Bistrița-Năsăud, București, Buzău, Hunedoara, Harghita, Mureș, Timiș și Galați). Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit recent  despre motivele pentru care nu  s-a putut organiza „masa caldă” în toate școlile înscrise în program.

“Motivele au fost diverse: blocajul licitației, inexistența inexistența operatorilor economici, mai ales în acele școli din localitățile izolate, dar și un buget neaprobat în județul Galați”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Implementarea programului s-a făcut în localități cu primari PNL. 54% dintre școlile care au fost incluse în acest program-pilot sunt în localități în care primarii sunt de la PNL, în timp ce 31% sunt școli din localități conduse de primari ai Partidului Social Democrat. Cei de la UDMR și PMP au fiecare câte 6 școli în localități conduse de primarii lor. USR-PLUS are doar 2 școli în două localități în care edilii reprezintă acest partid.

Petronela Petrea a mai precizat că orice instituție de învățământ aspiră la un astfel de program.

„Noi nu am făcut niciodată parte din lista școlilor pilot, nu știu exact care sunt toate criteriile de selecție, dar știu că de la an la an se pilotează acest proiect. În toamnă am participat la o conferință online în care s-a vorbit despre un proiect asemănător din Finlanda, acolo rata obezității este scăzută. Ar fi minunat pentru toată lumea proiectul”, a adăugat directorul.

Este evident că va mai dura ceva până când “masa caldă” va fi disponibilă pentru toată lumea, în ciuda faptului că ar avea un impact pozitiv asupra tuturor tinerilor.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxele de drum se schimbă! Ce trebuie să știe transportatorii
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • GabiDumitrescu

    Daca directorii chiar si-ar dori sa faca ceva pentru copii, s-ar putea. Adevarul e ca avem o gramada de politruci infecti in posturile de director la majoritatea institutiilor de invatamint, asa ca li se rupe lor de ce se intimpla. Sa munceasca cit mai putin, ca timpul trece si leafa merge oricum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`