Claudiu Bâlu nu a primit aviz favorabil pentru construirea a două blocuri de locuințe colective printre casele individuale de pe strada Aurora, zona Copou. Arhitecții de la Comisia de Monumente i-au cerut beneficiarului să vină cu completări, etapă ce poate fi de durată
Locuitorii de pe strada Aurora, din zona Copou, deocamdată pot răsufla ușurați. Asta după ce Claudiu Bâlu a anunțat că intenționează să construiască două blocuri de locuințe colective pe strada Aurora, nr.19-21, chiar în spatele Parcului Copou. Conform proiectului, pe o suprafață de 2.013 metri pătrați erau prevăzute două blocuri cu regimul de înălțime S+P+2E. Beneficiarii au propus un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 30 la sută, coeficient de utilizare a terenului de 1.20. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirilor de 2.415 metri pătrați. În acest moment, în zonă, un metru pătrat se vinde cu 300 de euro, în timp ce un metru pătrat construit se vinde cu cel puțin 1.500 de euro. Astfel, afacerea ajunge la aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul a fost contestat de vecini încă din anul 2020. Temerea cea mai mare constă în faptul că săpăturile la fundația celor două blocuri vor afecta proprietățile din jur. Un scandal imobiliar s-a petrecut și pe strada Gh. Ivănescu, zona CUG – Aleea Tudor Neculai.
Comisia de Monumente nu a avizat proiectul de pe strada Aurora
Ca să meargă mai departe cu aprobările, Claudiu Bâlu avea nevoie de un aviz important, cel de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, organizată la nivelul Direcției Județene pentru Cultură. Recent, proiectul a fost analizat, dar nu a primit aviz favorabil. Membrii comisiei au cerut completări la proiect care să asigure că imobilele pot fi edificate. Deocamdată, locuitorii din zonă pot răsufla ușurați până la următoarea etapă. Cert este că vecinii au pus gând rău investitorului. Au promis că-l vor acționa în instanță.
„Defrișarea masivă de pe amplasamentul vizat și a construcției grele propuse, săpăturile mari pentru construcția cu amprenta la sol de circa 600 mp (panta versanților de 20 la sută) creează concentrarea de tensiuni ce produc tasări diferențiale ale terenului ce pot atrage după sine deteriorarea stabilității întregului versant cu impact asupra tuturor clădirilor din zonă. De asemenea, pot afecta bateriile de stâlpi de susținere Benotto ce au fost executate special pentru a proteja stabilitatea versantului și a drenurilor existente în zonă”, au transmis proprietarii din zona Copou.
Vecinii cred că se fac presiuni la Primăria Iași pentru aprobarea proiectului
Locuitori de pe strada Aurora atrag atenția că presiunile sunt mari la Primăria Iași pentru aprobarea proiectului imobiliar. Un amănunt important este modul în care a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local ce stabilea zonele de risc din Iași. Așadar, în Hotărârea nr.97 din 15 iunie 1998, era prezentă la poziția nr. 5 zona versant Aurora – Copou Sud, cuprinsă între: str. Viticultori, aleea Sadoveanu, str. Cantacuzino, str. Dumbrava Roșie, str. Dr. Vicol, str. Cazărmilor, str. Păcurari, șos. Păcurari, șos. Rediu.
La începutul anului 2020, apare Hotărârea de Consiliu Local nr. 127, ce nu mai pomenește nimic despre strada Aurora. Reprezentanții Primăriei Iași au precizat că noua hotărâre face referire în continuare la versantul de pe strada Aurora, dar prin altă formulare. Vecinii sunt sceptici, sunt de părere că noua hotărâre lasă loc de interpretări. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat cazul altui investitor care se află în conflict cu vecinii din zona Bucium.