În urma unor informații apărute în spațiul public, procurorii DNA Iași au fost puși pe jar, crezând că vor prinde peștele cel mare. A fost verificat proiectul imobiliar ce viza construirea unui bloc de locuințe colective pe strada Smârdan, nr. 62. S-a crezut că Primăria Iași a avizat patru apartamente în loc de opt locuri de parcare și că a dat în folosință ilegal un teren de 201 metri pătrați. Fiecare acuzație este demontată în rândurile de mai jos. Cert este că ilegalitatea a fost comisă după ce a fost încheiat circuitul de autorizare din Primăria Iași de către proprietarii blocului
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au fost alertați în urma unor informații apărute recent în spațiul public despre un proiect imobiliar inițiat pe strada Smârdan, nr. 62. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în iulie 2010, Constantin Mihăilă, proprietarul unui teren în suprafață de 840 de metri pătrați, identificat la adresa menționată, a demarat procedurile pentru construirea unui bloc de locuințe colective, cu regimul de înălțime S+P+2E.
Proiectul a fost vândut unor afaceriști basarabeni care controlează societatea Matvievici Construct SRL. În luna august 2018 a fost semnat procesul-verbal de recepție, dar sunt multe semne de întrebare legate de exploatarea construcției. Mai precis, sunt indicii clare care arată că dezvoltatorul nu a respectat autorizația de construire.
Însă procurorii au fost dirijați spre o pistă unde Mihai Chirica, actualul primar, dar și Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, ar fi orchestrat o ilegalitate. La un moment dat, Gabriel Harabagiu a fost audiat de procurorii DIICOT în dosarul „Veranda”, deși nu avea nicio calitate. Pur și simplu a fost condus degeaba la sediul instituției.
Ce au crezut că au descoperit la proiectul de pe strada Smârdan
DNA a verificat, în primul rând, situația juridică a unui teren de 201 metri pătrați, categoria „folosință agricolă”. După recepția lucrărilor la bloc, dezvoltatorul a amenajat respectiva suprafață de teren și a transformat-o în parcare păzită de o barieră. S-a presupus că municipalitatea ar fi comis o ilegalitate, pentru că nu a scos terenul la licitație.
Ce s-a întâmplat în realitate? Contractele de „folosință agricolă” puteau fi încheiate de persoanele care dețineau deja o proprietate în vecinătatea terenului aflat în proprietatea primăriei, cum a fost și cazul lui Constantin Mihăilă. Bărbatul a solicitat suprafața de 201 metri pătrați, cererea fiind aprobată și parafată chiar de secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu. Pentru suprafețele mai mici de 300 de metri pătrați din categoria menționată nu este necesară organizarea unei licitații.
„Pentru proprietarii vecini cu terenurile aflate în proprietatea Consiliului Local Municipal Iași se vor încheia contracte de folosință agricolă pentru suprafața de teren deținută în fapt”, se arată în Hotărârea de Consiliu Local nr.301/2002
. Din 2017, contractul de folosință agricolă a fost prelungit prin adiționale până în 2019. Din 2020, contractul nu a mai fost prelungit. Terenul trebuia readus la forma inițială, dar nu s-au luat măsurile necesare.
Recepția lucrărilor nu vizează și subsolul
În august 2018 au fost recepționate lucrările și s-a semnat procesul-verbal. Aria desfășurată a imobilului era de 915 metri pătrați. La câteva zile a fost semnat și certificatul de atestare a edificării de către primarul Mihai Chirica. În certificatul de atestare, blocul a ajuns să aibă o suprafață desfășurată de 1.220 de metri pătrați. Primarul Mihai Chirica a fost acuzat că a făcut cadou 305 metri pătrați. În realitate, clădirea a avut de la început 1.220 de metri pătrați, dar un lucru mai puțin știut este că, la recepția lucrărilor, subsolurile nu sunt luate în calcul, de aici și diferența de suprafață.
Viceprimarul Gabriel Harabagiu a corectat o eroare materială
În edificarea semnată de primar era precizat un număr de 12 apartamente și opt locuri de parcare în subsol. Asta, deși în autorizație era specificat un număr de 12 locuri de parcare. Aici intervine viceprimarul de atunci, Gabriel Harabagiu.
„Se corectează eroarea materială din certificatul de atestare a edificării construcției în sensul că numărul corect al unităților individuale este 16 U.I. (unități individuale)”, se arată în adresa semnată de fostul viceprimar.
S-a presupus că s-a aprobat din pix un număr de 16 apartamente în loc de 12. S-a presupus că cele patru apartamente au fost aprobate în subsol, unde erau prevăzute opt locuri de parcare. În realitate, Harabagiu a completat cu încă patru locuri de parcare, cum era specificat inițial în autorizație, nu cu apartamente. Și locurile de parcare sunt considerate unități individuale. Conform Ordinului 700/2014, privind aprobarea regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, art. 123, alin. (1):
„În vederea înscrierii condominiului se deschide o carte funciară a terenului, o carte funciară colectivă pentru întreaga construcție și câte o carte funciară individuală pentru fiecare proprietate individuală, care poate reprezenta apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”.
Conform alin. (5):
„Locurile de parcare situate în construcții de tip condominiu se asimilează unității individuale”.
Și în acest caz, procurorii DNA au fost alertați degeaba.
Beneficiarii nu au respectat autorizația de construire
La aproape trei luni de la edificare, Matvievici Construct SRL recompartimentează subsolul în trei apartamente și un spațiu comercial, fără să respecte autorizația Primăriei Iași. Însă pentru comercializarea lor era nevoie ca acestea să fie intabulate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași. Propunerea de apartamentare a subsolului a fost realizată cu ajutorul lui Elvis Victor Zacornea, expert cadastru, care avea deja multe intrări în instituție.
Propunerea de apartamentare a fost avizată în câteva de secunde de angajații de la OCPI, pe data de 23 octombrie 2018. Convenabil, nimeni nu a cerut proiectul de autorizare care prevedea clar opt locuri de parcare în subsol și nu apartamente. Matvievici Construct SRL este administrată de Anca Popovici. Părțile sociale ale firmei sunt deținute de Mihail Guberneac și Mihai Matvievici.
Viceprimarul Gabriel Harabagiu: „Se face o confuzie intenționată, privind indicatorii urbanistici”
Contactat de reporterii BZI, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a precizat că a ajuns să fie cercetat de procurorii în DNA în urma așa-ziselor dezvăluiri din publicația Reporteris, condusă de Gabriel Gachi, condamnatpentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Mai mult, DNA a deschis dosarul penal 136/P/2022 după doar câteva zile de la publicarea unui articol în Reporteris despre edificarea proiectului de pe strada Smârdan, nr. 62. Sunt zeci de cazuri când DNA ar trebui să se autosesizeze din oficiu, dar nu se mai întâmplă acest lucru.
„Îmi pare rău că autoritățile sunt puse pe drumuri de către acest personaj, Gabriel Gachi, care este beat 90 la sută din timp. Autoritățile statului sunt puse pe drumuri să cerceteze aberații și minciuni. Se confundă recepția cu edificarea, se face o confuzie intenționată, privind indicatorii urbanistici. Există Hotărâri de Consiliu Local ce reglementează condițiile de folosire a terenurilor agricole”, a transmis Gabriel Harabagiu.
Proiectul imobiliar de pe strada Smârdan este anchetat de DNA, dar rămâne de văzut dacă procurorii își vor da seama că au fost direcționați pe o pistă falsă.
In spatele lui Mihaila Constantin sunt frății sai, Mihaila Nicu si Rădeanu Valentin ( fost Mihaila ) , care mai au un bloc in Bucium, tot cu acte false pentru care NU a platit impozit la vânzarea apartamentelor. Acum construiesc in Dacia langa biserica sf Anton o cladire cu autorizație falsa.
Radeanu Valentin prietenul lui Timofciuc care la ajutat sa fie votat Puzul . Ce mică e lumea. Ce mic e Iasiul
Zacornea e tot sagetuta lor, nu e angajatul oficiului
Cred ca aveti ceva cu secretarul ! Dar nu avizeaza el ! Cine este priceput sa verifice! Lasati Bucurestiul sa verifice!
Radeanu este cel mai mare tepar din Iasi. I se va infunda. Si nu o spun cu dusmanie de roman, o spun cu dusmanie de fost om tras in teapa. Procurorii DNA nu stiu cum sa se incalte cu fesul. Denisa Ionascu este privita ca un zeu. Pana intr-o zi. De cand o amanta este peste primar si arhitectul sef al Iasiului? Nu sunt vorbe goale. Mergeti la ea si o verificati. Ea face dosarele primarului. Cand va disparea ea, ca reinvia Iasiul!
Iar Diicot, :)))) niste penibili frustrati.
E singurul municipiu fara un plan urbanistic general actualizat ,. E haos, corupție peste tot ,un spectacol jalnic și penibil in care procurorii mimează anchete iar fițuici din presa plătite de inculpați găsesc scuze ridicole
Legea trebuie respectata! Cine o incalca suporta! Toti trebuie sa fie protejati de lege!
Dle Harabagiu, probabil cel care ”ati comandat” acest articol, … cine semneaza si certificatul de atestare a edificarii construcitiei? V-ati dat de gol singur, in afirmatiile dvs. Ati semnat acele ui-uri in cunostinta de cauza…terminati cu prostiile. Este responsabil oficiul de cadastru sa verifice proiectul si in ce forma este eliberat acea adeverinta, care prin forma ei atesta ca a fost eliberata in urma autorizatiei si receptiei constructiei, stimate edil. Nu mai pozati in nevinovatie si aruncati cu rahat in altii. Va rugam frumos!!!
Harabagiule un vice primar mascota care il bate Surdu si altii mai mascarici marsh la puscarie.
Csgfhgsaas