Prima pagină » Titlurile zilei » Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost blocat de vecini! A încercat să dea o lovitură în centrul Iașului. Este obligat să stea la mâna politicienilor
Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost blocat de vecini! A încercat să dea o lovitură în centrul Iașului. Este obligat să stea la mâna politicienilor

Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost blocat de vecini! A încercat să dea o lovitură în centrul Iașului. Este obligat să stea la mâna politicienilor

20 iul. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost blocat de vecini. Membrii Comisiei de Urbanism nu au aprobat proiectul, după ce vecinii din zonă au semnat mai multe petiții. Imobilul afaceristului urma să fie construit în apropierea Curții de Apel Iași

Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost blocat de vecini. În ultima ședință a Comisiei de Urbanism de la finalul săptămânii trecute s-a discutat inițiativa societăți Tepmalis SRL, controlată de afacerist. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe strada Maior Eremia Popescu, nr.33 – 35, în zona Curții de Apel Iași, era propus un imobil cu regimul de înălțime D+P+1E+M. Terenul are o suprafață de 337 metri pătrați. Membrii Comisiei de Urbanism nu au avizat proiectul, după ce mai mulți vecini din zona amintită au semnat o petiție prin care-și manifestă dezacordul. În consecință, consilierii locali au cerut investitorului să prezinte studiul de însorire și amplasamentul pentru punctul gospodăresc înființat de firma de salubritate.

Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost blocat de vecini, după organizarea unei dezbateri publice

Proiectul afaceristului a fost discutat săptămâna trecută și în cadrul unei dezbateri publice. Atunci, mai mulți proprietari din blocul 331 s-au prezentat la Primărie pentru a-și susține obiecțiile. A fost prezent la discuții și beneficiarul proiectului. Proprietarii au atras atenția că imobilul lui Drăgan va umbri blocul și că sunt probleme legate și de devierea rețelelor de utilități. PUZ-ul prevede un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 50 la sută și un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 1.05.

Asta înseamnă o suprafață construită desfășurată de 353,8 metri pătrați. Oficial, construcția face referire la o locuință individuală, dar temerea cea mai mare este că imobilul va fi transformat într-un bloc de locuințe colective. Asta ar însemna mai multe autoturisme în zonă și trafic rutier sufocat. Proiectul lui Cătălin Drăgan va fi rediscutat într-o ședință ulterioară a Comisiei de Urbanism. La dezbaterea publică au fost invocate și neconcordanțe privind detaliile din planșă comparativ cu indicatorii din avizul de oportunitate.

Foștii proprietari ai terenului au vrut să ridice un imobil asemănător, dar vecinii au avut ultimul cuvânt de spus

În 2018, terenul de 337 metri pătrați a fost cumpărat de la vechii proprietari Nicolae și Ioana Gherman. Teomalis SRL a cumpărat proprietatea după ce a achitat suma de 65.378 euro, adică 194 euro/metru pătrat. Foștii proprietari au încercat să construiască un imobil, dar vecinii au contestat proiectul. Cătălin Drăgan a preluat proiectul cu speranța că va obține mult mai ușor autorizația de construire grație și relațiilor din Primăria Iași. Soția acestuia, Cristina, este angajată în Palatul Roznovanu. Prin Teomalis SRL, Cătălin Drăgan a avut și o farmacie în comuna Valea Lupului, în perioada 2007-2015. Afacerea nu a mai funcționat, iar la finalul anului trecut a vândut tot.

Este vorba despre un teren de 1.000 de metri pătrați din comuna Valea Lupului, vândut anul trecut către Daniel și Ana Maria Cristișor. Se adaugă și o locuință cu regimul de înălțime D+P+M, cu o suprafață construită de 377 de metri pătrați. Drăgan mai are calitatea de asociat în societatea Axa Models SRL, Next Studio SRL, Cadrax Two SRL. Ultima societate este și cea mai profitabilă, cu obiect „activități generale de curățenie a clădirilor”.

Proiectul a fost strecurat fără o înștiințare prealabilă a proprietarilor din zona străzii Maior Eremia Popescu

Proprietari din zona străzii Maior Eremia Popescu au arătat că nu au fost informați despre inițiativa PUZ.

„În procesul de edificare a unei construcții noi, de regulă, prima interacțiune pe care proprietarul unei parcele de teren o are cu vecinii săi are loc anterior obținerii autorizației de construire, și anume, în faza de elaborare și/sau revizuire a documentațiilor de urbanism. Pentru elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal sau a unui Plan Urbanistic de Detaliu este necesar consimțământul vecinilor afectați. În cazul de față au fost încălcate dispozițiile art.3 din Ordinul nr.2701/2010 prin neîndeplinirea obligației de consultare, în termenul legal, a subsemnaților, în calitate de proprietari afectați de propunerea de autorizare a unei construcții”, se arată în petiția proprietarilor din blocul 331.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025