Prima pagină » National » Proiectul de lege prin care se modifică Legile Consiliului Concurenţei, votat de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege prin care se modifică Legile Consiliului Concurenţei, votat de Camera Deputaţilor

21 dec. 2022, 12:15,
în National

Marţi, 20 decembrie 2022, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care se modifică Legile Consiliului Concurenţei. Decizia coaliției a fost criticată de deputații AUR și USR.

Proiectul legislativ a fost aprobat cu 194 de voturi „pentru”, 53 „contra” şi 7 abţineri. De altfel, noua lege scurtează mandatul conducerii Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care PSD și PNL a propus reducerea numărului de mandate pe care le poate obține președintele Consiliului.

Proiectul de lege prin care se modifică Legile Consiliului Concurenţei, votat de Camera Deputaţilor

Comisia Juridică şi Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor au decis să modifice proiectul de lege propus de PSD în 2017 prin care se va reduce numărul de mandate pe care le poate deţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiritoiu.

De altfel, modificările votate de comisii şi aprobate de Camera Deputaţilor vizează atribuţiile preşedintelui, vicepreşedinţilor şi consilierilor de concurenţă astfel:

durata unui mandat este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.

Pentru a fi numit membru al Consiliul Concurenţei, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să fie cetăţean român;
b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c) să fie considerată aptă din punct de vedere medical;
d) să aibă studii superioare de lungă durată sau echivalent, dovedite cu diplomă recunoscută de statul român potrivit legii;
e) să aibă o vechime de minimum 10 ani în activități din domeniul economic sau juridic;
f) să nu fie incapabilă ori să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei.

Totodată, va creşte şi numărul de membri de la 7 la 11.

La momentul actual, potrivit legii, durata mandatului membrilor Consiliului Concurenţei este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, însă, conform noii legi propusă de coaliția de la guvernare, durata unui mandat va fi de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.

USR şi AUR au criticat decizia coaliţiei

Printre cei care s-au opus acestei legi se inclus deputaţii USR şi AUR. Potrivit liderului deputaţilor USR, Ionuț Moșteanu, coaliţia PNL-PSD încearcă să „scape” de preşedintele instituţiei pentru a numi în locul acestuia „un politruc”.

„Coaliţia PSD-PNL face ceea ce face mai bine de un an: încearcă să pună bocancul pe gâtul instituţiilor de stat. De data asta a venit rândul Consiliului Concurenţei şi ieri au scos din sertar un proiect de pe vremea lui Nicolicea, de prin 2017, din epoca Dragnea, un proiect prin care Dragnea încerca să captureze Consiliul Concurenţei, o instituţie fundamentală pentru buna funcţionare a statului român, o instituţie protejată de tratatele europene, o instituţie care trebuie să rămână independentă, nu să devină bâta politică a unei coaliţii la putere, a unei coaliţii vremelnice. Iată că ieri au scos proiectul ăsta de la naftalină, l-au băgat pe repede înainte şi astăzi vor să-l treacă în plen, un proiect prin care demit plenul Consiliului Concurenţei, scapă de preşedintele Consiliului Concurenţei, un om care a arătat echilibru, un om care a criticat măsurile Guvernului atunci când au fost proaste şi un om de care în momentul ăsta Consiliul Concurenţei are nevoie pentru a rămâne independent”, a declarat Ionuţ Moşteanu la Parlament.

Astfel, proiectul de lege prin care se modifică legea Consiliului Concurenței simplifică demiterea lui Bogdan Chirițoiu din fruntea Consiliului, în contextul în care acesta se află la al treilea mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *