Senatorii români au adoptat recent un proiect legislativ crucial care vizează includerea unor medicamente în categoria drogurilor de risc și mare risc. Această inițiativă a fost susținută de Guvern și are ca scop principal întărirea măsurilor de control asupra substanțelor care conțin ingrediente stupefiante și psihotrope.
De asemenea, proiectul prevede și îmbunătățirea capacității Laboratorului de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române de a identifica substanțele din probele provenite din capturile de droguri.
Proiectul de lege
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a subliniat, în cadrul dezbaterilor din plen, importanța acestui proiect de lege în contextul luptei împotriva consumului ilicit de droguri. El a afirmat că această inițiativă nu doar că va oferi Poliției și DIICOT instrumente mai eficiente în combaterea traficului de droguri, ci va contribui și la o abordare mai umană a problemei consumului de droguri, în special în rândul tinerilor.
„Acest proiect de lege al Guvernului face parte dintr-o bătălie mai largă pe care trebuie să o ducem cu toţii, ca societate, împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Avem, pe de o parte, tratarea tinerilor care ajung, din păcate, să consume droguri ca pacienţi şi nu ca infractori, pe de altă parte, trebuie să dăm un instrument mai puternic, mai adecvat, Poliţiei şi DIICOT-ului, pentru a face faţă celor care produc substanţe interzise.
Suntem nevoiţi ca, la anumite intervale de timp, să punem pe o listă aceste substanţe care au efecte distrugătoare asupra celor care ajung să le consume. E doar un instrument pe care Poliţia îl va avea la îndemână pentru a fi mai eficientă în această bătălie împotriva drogurilor”, a transmis Cazanciuc, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege vizează completarea tabelelor-anexă nr. I-III la Legea nr. 143/2000, care se referă la prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Acesta va fi acum dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.
Prin acest demers, România își reafirmă angajamentul de a combate efectele nocive ale drogurilor asupra societății și de a crea un cadru legal mai strict pentru gestionarea substanțelor periculoase. Este un pas important în direcția creșterii eficienței instituțiilor de ordine publică și protejării sănătății publice.