Prima pagină » Titlurile zilei » Proiectul cu blocurile firmei Vectra Trading, din Păcurari, blocat de proprietarii de vile! Motive: trafic infernal, străzi subdimensionate – FOTO

Proiectul cu blocurile firmei Vectra Trading, din Păcurari, blocat de proprietarii de vile! Motive: trafic infernal, străzi subdimensionate – FOTO

05 dec. 2023, 02:00, 12 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

La Primăria Iași continuă scandalul cu blocurile firmei Vectra Trading. Investitorii s-au trezit cu zeci de contestații. Nimeni nu vrea mai multe mașini într-un trafic deja supraaglomerat. Reprezentanții beneficiarului au încercat să convingă proprietarii de case din zonă, dar în zadar. Este a doua oară când se organizează sesiunea de consultare publică. Reprezentanții primăriei ar urma să viziteze amplasamentul

Un proiect imobiliar din zona Păcurari, din proximitatea străzii Ioan Petru Culianu, menține conflictul iscat între dezvoltator și vecini. Încă de la începutul anului, societatea Vectra Trading SA a anunțat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui număr de 7 blocuri de locuințe colective (cel puțin 130 de apartamente) cu 2 tronsoane pe o suprafață de teren de 1,8 hectare.

Pe data de 31.01.2023, la sediul Primăriei Iași a fost organizată o sesiune de dezbatere publică la care au participat peste 20 de vecini nemulțumiți. Aceștia și-au exprimat dezacordul, motivând că un astfel de proiect va bloca complet traficul din zonă. Reprezentanții Vectra Trading au primit indicația să realizeze un studiu de trafic pe care să-l prezinte la sesiunea ulterioară de consultare publică.

Blocurile firmei Vectra Trading, un proiect contestat de toți vecinii

După aproape 10 luni, ieri, 04.12.2023, a fost organizată o nouă consultare publică la care au participat aceiași vecini nemulțumiți. Nici acum nu s-a ajuns la o înțelegere între cele două părți. Contestatarii au arătat că studiul de trafic este „subțire” și chiar o „glumă proastă”. Chiar așa, documentația a demonstrat că traficul va ajunge într-un stadiu critic după dezvoltarea cartierului de blocuri. De fapt, investitorului i s-a cerut să vină cu o soluție, răspuns ce nu a fost regăsit în studiul realizat de beneficiar.

„Gradul de încărcare? Cât trafic generează spre șoseaua Păcurari. Care sunt soluțiile de descongestionarea traficului? S-ar putea să discutăm despre o problemă mult mai gravă”, au fost întrebările adresate de Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului.

Cei prezenți nu au fost lămuriți în ceea ce privește traseul rețelei de canalizare. Proprietarii de case au mai arătat că în trecut au cumpărat parcele de 1.000 de metri pătrați pe care au edificat locuințele individuale și că au fost induși în eroare. Dacă ar fi știut că va fi un proiect de locuințe colective, nu ar mai fi investit.

Investitorul dă vina pe proiectele din Valea Lupului

Sorin Gabriel Constantin, reprezentantul societății Vectra Trading, a arătat că traficul suferă și din cauza proiectelor din comuna Valea Lupului. Enervat de reacțiile de vecinilor, reprezentantul firmei a arătat că nu mai este interesat de altă consultare publică.

„Blocăm această investiție. Ce faceți cu cei din Valea Lupului? Folosesc aceleași străzi. Eu am primit sesizări de la cei din Valea Lupului. Dumneavoastră ați construit și eu nu am voie? Am redus și de la 3 etaje. De ce îmi impuneți ce să fac? Este un teren reglementat prin Planul Urbanistic General. Faceți ședințe dumneavoastră, eu nu mai vin”, a spus Sorin Gabriel Constantin.

Concluzia dezbaterii a fost că investitorul trebuie să aducă niște completări la studiul de trafic. Mai mult, reprezentanții primăriei vor efectua o vizită la amplasamentul investitorilor. În zona Păcurari au fost anunțate și alte proiecte.

Ce regim de înălțime a fost propus?

Conform PUZ, blocurile ar urma să aibă regimul de înălțime S+D+P+2E. Este propus un procent de ocupare a terenului de 30 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,08. S-a discutat și despre o redimensionare a proiectului. Aproape 4 hectare sunt identificate lângă terenul celor de la Vectra Trading, ce fac obiectul unui litigiu în care este implicată societatea Iasicon SA, deținută de Titel Sinescu. Vectra Trading este deținută de afaceristul Ioan Trofin, în vârstă de 72 de ani. În ultimii ani a reușit să încaseze sume importante din vânzarea apartamentelor din comuna Valea Lupului, prin intermediul altei societăți, Vectra Com SA, unde are calitatea de acționar majoritar.

Firma avea, în 2022, o cifră de afaceri de 13,1 milioane de lei și un profit de 5,6 milioane de lei. Proiectul cu blocurile firmei Vectra Trading din Păcurari trebuie să mai treacă și de Consiliul Local, dar deocamdată nu au fost rezolvate problemele cu vecinii.

Comentarii
  • Deja am dat avans pentru 5 apartamente. Nu vă mai faceți iluzii dragi concetățeni. În curând vom fi vecini. Am doar 8 mașini pentru 5 apartamente. Deocamdată.

  • Foarte bine! Zona de case este zona de case, zona de blocuri este zona de blocuri.
    Si de ce a asteptat atat Primaria ca sa se deplaseze la fata locului?

  • ing. Ionică Pârțu Lică 🥸

    „Conform PUZ, blocurile ar urma să aibă regimul de înălțime S+D+P+2E.”…wtf?!?

    De ce se face atâta risipă de spațiu? Trebuie făcute blocuri de 100 de etaje sau 150 de etaje și pe restul terenului,primăria Iași să oblige investitorii să facă parcuri/ pădure urbană,locuri de joacă,etc ! La fel ca in marile orașe ale lumii.

    Soluția:
    Renunțați la ” injinerii ieșeni ” școliți pe vremea lu’ Dej sau Ceașcă și apelați la specialiști din Cluj sau Timișoara.
    Vă plac blocurile din Timișoara? Sau din Cluj? Arată ca in occident !
    Surpriză, nu sunt proiectate de ” injinerii ” ieșeni, sunt proiectate doar de specialiști aduși din afară.
    Scoala ardeleană de arhitectură e NET superioară celei din orașul nostru. În Iași se construiesc doar blocuri de patru etaje sau mai nou de 2 etaje !!!
    Ridicați blocuri inalte ca in OCCIDENT !
    Vrem un Iași ca in afară !

    Mergeți și vedeți cum se construieste in Cluj,Timișoara sau alte orașe mari ale lumii !

    Vrem un oraș ca in afară ! Punct !

  • Foarte bine ca se deplaseaza, dar sa vada ce? Sa vada ce este de vazut si in Copou, sa vada ce este de vazut si in Bucium, sa vada ce este de vazut si spre Valea Adanca,…sa vada ca in cartierele mari cat un orasel fiecare, nu sunt crese, gradinite, scoli, policlinici, ca toti locuitorii afluesc cu masinile personale spre centul orasului, neavand nici macar mijloace de transport in comun in cantitate rezonabila, ca traficul este sufocat. Pai asta o poate sti si din biroul in care au dormit cu mana intinsa atatia zeci de ani. Ca daca exista, minim, un PUZ, erau stabilite niste reguli de dezvoltare, de care stiau si cumparatorii individuali stiau si dezvoltatorii si stiau si furnizorii de servicii si utilitati. O adunatura de derbedei, spagari si incompetenti.

  • Corectez comentariul anterior, nu trebuia PUZ, ca de-astea sunt obligati de catre primarie toti proprietarii sa faca, pe cheltuiala si timpul lor, nu PUZ, PUG-ul lipseste de peste 20 de ani, ceea ce este si ilegal si daunator pentru investitorii individuali sau mari, pentru dezvoltarea unei afaceri cat de mici, in unele cazuri, ba am vazut ca au cerut PUZ si pentru constructia unui gard la o casa existenta. Ce mai, bataie de joc in toata regula

  • Cu o șpăguță grasă unde trebuie acum de sărbători va obține și autorizația, la fel ca mulții alți rechini imobiliari. Nu interesează pe nimeni traficul, utilitățile, vecinii, etc.

  • De fapt vroiam sa zic altceva, ceva de genul ca a construi pe verticală, gen 20 sau 30 de etaje e mult mai bine pt ieșeni dar si pt mediu.

    Spunem NU dezvoltării mun Iași pe orizontală( aka o băleguță de văcuță). Să facem din Iași un oraș de secolul XXI cu clădiri înalte +30, moderne din sticlă și metal, rezistente la cutremure de 9⁰.

    Blocurile model comunist ( p +2 sau p + 4) trebuie INTERZISE prin lege !

  • Timp de cel putin 5 ani trebuie interzise constructiile aberante de blocuri hidoase,indiferent de inaltime!In acest timp investitiile trebuie concentrate in dezvoltarea retelei de drumuri ! Din pacate este imposibil intr-un oras si intr-o tara plina de salbatici fara judecata!

  • iar o aparut toanta de la filo (7.39 am, 12.10 pm). vrea bloace cu 100 de etaje fara sa aiba habar de limite, riscuri si costuri.

  • Mergem Invers

    Voi cei care aveti deja imobile mostenite, date de vechiul stat comunist sau cumparate in ultimii ani va este foarte usor acum. Tinerii unde vor sta? In chirie in apartamentele si casele dvs? Tot comunisti am ramas…. Persoanele in varsta care stau numai in casa si care au iesiri ocazionale sunt cei care se opun dezvoltarii… Asa cum este haotica macar inaintam… Vesnica ipocrita Romania.

  • Ba, singurii care se opun dezvoltarii orasului Iași sunt pensionarii sau copchilașii lor. Aștia au un jeg de apartament si nu mai vor ca altii ( ăștia mai tineri) sa aibe locuinte moderne si spațioase. Rușine ! Comuniștii nu au dispărut, ei doar s-au transformat in
    ” hintelectuali” care nu vrea blocuri noi🤨

  • Orasul trebuie sa se dezvolte, dar rational, nu haotic.
    Haosul imobiliar patronat de Chirica a supraaglomerat orasul si a creat probleme nerezolvabile, cele mai grave fiind traficul practic blocat si lipsa spatiilor verzi. Nu exista rezolvare la ele. Ce mai poti face cand blocurile sunt atat de apropiate incat poti da mana cu vecinul de vis-a-vis? Nimic.

    Singura cale rationala de dezvoltare a Iasului este urbanizarea comunelor limitrofe. Modelul de dezvoltare trebuie sa fie cel al constelatiei urbane, nu orasul monolit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`