Prima pagină » Eveniment-Social » Proiectul “Bine la Înălțime”, o șansă la dezvoltare pentru copiii și tinerii cu dizabilități din Iași

Proiectul “Bine la Înălțime”, o șansă la dezvoltare pentru copiii și tinerii cu dizabilități din Iași

03 mai 2022, 00:01,
în Eveniment-Social

Asociația “Zi de Bine” a finalizat cel de-al 4-lea proiect: “Bine la Înălțime”. Acesta este dedicat copiilor și tinerilor cu dizabilități, pentru care a fost amenajat un perete de escaladă special. Prin acest proiect, Asociația Zi de Bine își propune să ajute aproximativ 150 de copii cu dizabilități  să practice escalada și să-și depășească propriile limite fizice și psihice. Pentru finalizarea proiectului „Bine la Înălțime” a fost necesară o investiție în valoare de 23.000 euro, sumă care a fost oferită de o firmă.

Scopul Asociației „Zi de Bine” este acela de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația „Zi de Bine” se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii.

La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor. În cei doi ani de existență, asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii diverse precum educație, sănătate, incluziune socială.

Prin Proiectul “Bine la Înălțime”, Asociția “Zi de Bine” își propune să ajute 150 de copii cu dizabilități

Asociația „Zi de Bine” a finalizat cel de-al 4-lea proiect intitulat “Bine la Înălțime”. În luna aprilie, asociația a finalizat amenajarea panoului de escaladă din cadrul centrului Climb Again, care îi va ajuta pe copiii cu dizabilități, pasionați de escaladă, să practice acest sport. Panoul interactiv Kilter board este o investiție extrem de practică și utilă pentru copiii și tinerii cu dizabilități, care își doresc să se poată bucura de orice activitate, la fel ca orice alt copil.

Prin proiectul “Bine la Înălțime”, Asociația ”Zi de Bine” își propune ca, anual, să-i ajute pe aproximativ 150 de copii cu dizabilități  să practice acest sport în Iași. Panoul de escaladă este un pas important în față pentru viitorul tuturor tinerilor care își doresc să practice acest sport, dar pentru care condiția medicală reprezintă un impediment.

„Bine la Înălțime” este o mare oportunitate pentru copiii și tinerii cu dizabilități pasionați de cățărare, de aventură și de traseele predefinite de diverse grade de dificultate. La centrul Climb Again din Iași, copiii și tinerii cu dizabilități, dar  și persoanele fără nicio problemă de sănătate formează o comunitate, un loc incluziv, unde se pot se pot cățăra și distra împreună, de la egal la egal, căutând noi provocări sportive, depășind obstacole împreună.

Fondatoarele Asociației „Zi de Bine”: „Copiii cu dizabilități pot și vor putea mai mult decât îi lasă să poată prejudecățile noastre”

Escaladatul este un sport ce implică multă activitate fizică, iar copiii și tinerii cu dizabilități se pot simți foarte ușor descurajați. De aceea, panoul Kilter Board are un program software încorporat ce permite realizarea de trasee tematice prin iluminarea integrată în prize. Traseele de escaladă pot fi realizate de instructori, dar și de copii. Are capacitatea de a memora trasee, iar cei care îl vor folosi vor putea urmări evoluția proprie. Aceste caracteristici permit copiilor cu dizabilități să practice cățăratul și să progreseze, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Peretele de escaladă oferă alternative chiar și copiilor cu deficiențe de vedere de peste 1%.

”Copiii cu dizabilități pot și vor putea mai mult decât îi lasă să poată prejudecățile noastre. Acesta este un adevăr dincolo de convingeri optimiste, dovedit de zeci de copii cu dizabilități care fac terapie la centrul Climb Again de la Iași. Se cațără în fiecare zi tot mai sus. Și, cu fiecare centimetru câștigat, se simt mai puternici, mai încrezători, mai puțin diferiți”, menționează Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației „Zi de Bine”.

Montarea peretelui de escaladă a fost extrem de dificilă, însă tot efortul a meritat, din moment ce copiii și tinerii cu dizabilități au fost extrem de încântați să-l încerce.

”Copiii sunt foarte curioși de panou, de lumini, de înclinație, dar abia seara trecută au încercat cei mai pregătiți dintre ei câteva dintre trasee, iar ușor-ușor vor ajunge tot mai mulți să-l folosească. Montarea nu a fost ușoară, a durat câteva zile bune și a antrenat o bună parte din echipă. Am început cu asamblarea structurii metalice și a sistemului hidraulic. E fascinant să observăm că putem schimba înclinația panoului printr-o singură apăsare de buton și cum putem seta dificultatea antrenamentului în același fel. A fost o plăcere să montăm minuțios prizele, după indicații specifice, ca, la final, să avem un panou funcțional și foarte de ajutor în evoluția viitorilor sportivi paraolimpici. Mulțumim mult Melaniei Medeleanu și Asociației Zi de Bine pentru implicarea si susținerea copiilor cu dizabilități din zona Moldovei”, a declarat Claudiu Miu, fondatorul Climb Again, în legătură cu proiectul “Bine la Înălțime”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`