Prima pagină » Actualitate » Proiectul Anghel Saligny va avea avizul Ministerului Justiţiei. Lucian Bode: „Un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect”
Proiectul Anghel Saligny va avea avizul Ministerului Justiţiei. Lucian Bode: „Un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect”

Proiectul Anghel Saligny va avea avizul Ministerului Justiţiei. Lucian Bode: „Un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect”

03 sept. 2021, 09:44,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a transmis, vineri, 3 septembrie 2021, faptul că proiectul Anghel Saligny sau PNDL 3 va avea avizul ministerului pe care îl reprezintă.

Mai mult decât atât, Bode spune că un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect.

„Un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect. Dacă nu-i convine, dă aviz negativ, dar să nu emită un aviz, din punctul meu de vedere, nu e normal”, a adăugat, vineri, Lucian Bode.

Proiectul PNDL 3 va intra în ședința de Guvern și va avea avizele

Ministrul Afacerilor Interne și interimar la Justiție, Lucian Bode, susține că Programul ”Anghel Saligny” va intra, astăzi, 3 septembrie 2021, în ședința de Cabinet și va avea toate avizele. Ultimul aviz care este așteptat era cel de la Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă (USR), însă Bode arată faptul că refuzul acestuia de a da aviz pe acest proiect este tardiv pentru că a expirat termenul legal, iar proiectul se consideră avizat tacit. În aceste condiții, cei de la Partidul Național Liberal nu mai au nicio piedică, iar actul normativ va putea fi adoptat în cadrul ședinței de Guvern.

”Ministerul Justiției este ultimul avizator, pe toate proiectele de acte normative. Ministerul Justiției se propunță pe legalitate, nu pe oportunitate. Aseară am văzut proiectul în original, cu siguranță astăzi vom intra în ședința de Guvern cu acest proiect. Ministerul Dezvoltării are două opțiuni: fie preia observațiile de la Ministerul Justiției, fie nu le va prelua și va justifica acest refuz. În acest caz avizul va fi pozitiv cu observații.

Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină ieri, în termenul legal. Nu a venit în termenul legal, este considerat avizat tacit. Avem toate condițiile legale îndeplinite și putem dezbate acest proiect în ședința de Guvern. Documentul pregătit de domnul Stelian Ion împreună cu echipa domniei sale a plecat către Ministerul Dezvoltării în aproape aceeași formă, fiind vorba doar despre chestiuni tehnice, sub nicio formă chestiuni de fond, de oportunitate”, a spus Lucian Bode.

Ce este Programul „Anghel Saligny” sau PNDL 3

Anghel Saligny sau PNDL 3 este un proiect prin care se are în vedere creșterea investițiilor în localitățile din România. Totuși, cei din USR-PLUS s-au opus de la început acestui proiect. Potrivit declaraţilor făcute de aceștia, banii ar ajunge la primari și va exista o întreagă șifonare a bugetului naţional. Pe de cealaltă parte, proaspătul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, anunţa faptul că el susţine proiectul şi că trebuie implementat pentru a putea reduce inechitatea dintre unele localități.

„Acest program „Anghel Saligny” nu este PNDL, este cu totul și cu totul altceva. (…) Acest program este o parte a unui model investițional pe care îl aplicăm în această guvernare, și anume facem reforme din PNRR, apoi din fonduri europene celelalte proiecte mari, care pot fi finanțate din fonduri europene, dar vreau să vă spun că niciodată nu poți finanța din fonduri europene un drum comunal și eu nu cred că oamenii trebuie să stea în noroi, doar pentru că nu putem finanța din fonduri europene. (…) Sunt convins că și colegii din USR vor înțelege utilitatea lui”, a spus Dan Vîlceanu, adăugând că proiectul este „absolut necesar și face parte dintr-un plan investițional”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *