Proiectul afaceristului Cătălin Drăgan intră într-o nouă dezbatere. Accesul în instituție va fi limitat din cauza pandemiei de COVID-19. Se urmărește construirea unui imobil chiar în coasta unor vecini. În trecut, foștii proprietari ai terenului au vrut să facă același lucru, dar au vândut. Soția afaceristul este angajată în Primăria Iași
Proiectul afaceristului Cătălin Drăgan intră într-o nouă dezbatere. Primăria Iași a programat o dezbatere publică pe data de 26.08 2020. Inițial, dezbaterile erau programate pe data de 25.08.2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19 (erau prea multe proiecte în dezbatere într-o singură zi). Ulterior, edilii au revenit, cu mențiunea că nu pot participa mai mult de 20 de persoane. Cel mai important proiect de pe ordinea de zi aparține societății Teomalis SRL, condusă de Cătălin Drăgan. Acesta vrea să construiască o locuință individuală cu regimul de înălțime D+P+1E+M, pe strada Maior Eremia Popescu, nr. 33 – 35, în zona Curții de Apel Iași. Terenul studiat este de doar 337 metri pătrați. La altă dezbatere de acum câteva săptămâni, mai mulți vecini au venit cu obiecții. Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Primăriei, a decis ca dezbaterea să fie reluată, iar beneficiarul să detalieze proiectul.
Proiectul afaceristului Cătălin Drăgan intră într-o nouă dezbatere, investiția fiind destul de dubioasă
Proprietarii de la blocul 331 au atras atenția că imobilul lui Drăgan va umbri blocul și că sunt probleme legate și de devierea rețelelor de utilități. Planul Urbanistic Zonal prevede un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 50 la sută și un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 1.05. Asta înseamnă o suprafață construită desfășurată de 353,8 metri pătrați. Oficial, construcția face referire la o locuință individuală, dar temerea cea mai mare este că imobilul va fi transformat într-un bloc de locuințe colective. Asta ar însemna mai multe autoturisme în zonă și trafic rutier sufocat. Vecinii sunt nemulțumiți pentru că nu au fost anunțați.
„Pentru elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal sau a unui Plan Urbanistic de Detaliu este necesar consimțământul vecinilor afectați. În cazul de față au fost încălcate dispozițiile art.3 din Ordinul nr.2701/2010 prin neîndeplinirea obligației de consultare, în termenul legal, a subsemnaților, în calitate de proprietari afectați de propunerea de autorizare a unei construcții”, se arată în petiția proprietarilor.
Cătălin Drăgan a cumpărat terenul crezând că se poate baza pe relațiile din Primărie
În 2018, terenul de 337 metri pătrați a fost cumpărat de la vechii proprietari Nicolae și Ioana Gherman. Teomalis SRL a cumpărat proprietatea după ce a achitat suma de 65.378 euro, adică 194 euro/metru pătrat. Foștii proprietari au încercat să construiască un imobil, dar aceiași vecini au contestat proiectul. Cătălin Drăgan a preluat proiectul cu speranța că va obține mult mai ușor autorizația de construire, grație și relațiilor din Primăria Iași. Soția acestuia, Cristina, este angajată în Palatul Roznovanu. Prin Teomalis SRL, Cătălin Drăgan a avut și o farmacie în comuna Valea Lupului, în perioada 2007-2015. Afacerea nu a mai funcționat, iar la finalul anului trecut a vândut tot.