Prima pagină » Local » Proiecte pentru aducțiunea de gaz în județul Iași. Lista localităților care vânează 73 de milioane de euro
Proiecte pentru aducțiunea de gaz în județul Iași. Lista localităților care vânează 73 de milioane de euro

Proiecte pentru aducțiunea de gaz în județul Iași. Lista localităților care vânează 73 de milioane de euro

03 iun. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O serie de autorități locale au prins proiecte legate de aducțiunea de gaz în județul Iași. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a avizat 8 noi proiecte în județul Iași, valoarea acestora fiind de circa 73 de milioane de euro. Astfel, localitățile din mediul rural vor fi conectate integral la rețeua de gaz metan

Mai multe localități din județul Iași vor beneficia de investiții în infrastructura de gaz metan. Proiectele vor fi derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și implementate cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Valoarea totală a noilor proiecte pentru localitățile ieșene este de 358 de milioane de lei (73 de milioane de euro). În calcul au fost luate 8 noi proiecte, depuse pe noua linie de finanțare deschisă de autoritatea de management. O altă serie de proiecte pentru aducțiunea de gaz metan vor fi derulate și prin Transgaz.

Lista noilor investiții în aduncțiunea de gaz metan din județul Iași

În comuna Deleni este un proiect în implementare legat de înființarea distribuției rețelelor de gaz. Valoarea investiției este de 41,6 milioane de lei. De asemenea, în comuna Mogoșești-Siret este un proiect legat de înființarea rețelei de alimentare cu gaz metan în satele Mogoșești, Tudor Vladimirescu, dar și Muncelul de Sus, proiect cu o valoare de 15,2 milioane de euro. Comuna Drăgușeni derulează un proiect pentru satele din localitate și comuna Ipatale, cu o valoare de 36,1 milioane de lei, privind înființarea unei rețele de distribuție. În plus, comuna ieșeană Victoria derulează un proiect de alimentare cu gaz metan, valoarea investiției fiind de 59,5 milioane de lei.

Comunele Șcheia și Mironeasa derulează un proiect legat de înființarea unei rețele de distribuție gaze naturale în satele din comună, proiect cu o valoare totală de 34 de milioane de lei.
Și comunele Ungheni și Golăești au un proiect asemănător, valoarea acestuia fiind de 63,7 milioane de lei. Și localitatea Popricani are în derulare un proiect legat de înființarea unei rețele de gaz metan, investiție cu o valoare de 56,7 milioane de lei. Și în comuna Dumești se derulează un proiect în valoare de 51,2 milioane de lei.

Nou apel de proiecte pentru racordarea la gaz metan

Reprezentanții Ministerului au explicat și în ce constau proiectele pentru aduncțiunea de gaz metan în zonele din mediul rural.

„În cadrul Programulului Operațional lnfrastructură Mare (POIM 2014-2020), prin apelul POIM859/8/2, care este un apel competitiv cu termen limită de depunere, se acordă finanțare nerambursabilă în vederea dezvoltării rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrarea activităților de transport, distribuție și consum final”, se arată într-o adresă a Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene.

Cele 8 proiecte pentru județul Iași intră în etapa a doua a apelului de proiecte, primul fiind închis la finalul anului 2020. Și șefii administrației județene au inițiat un proiect legat de aducțiunea de gaz în zonele rurale.

Proiectele din județul Iași vor fi evaluate

Proiectele noi pentru aducțiunea de gaz în județul Iași au fost depuse în luna martie 2021, urmând a fi evaluate în această perioadă. În prima etapă au fost depuse mai multe proiecte care au depășit valoarea totală alocată. Cu toate acestea, mare parte din proiecte nu au fost însă avizate.

„Legat de acest aspect, având în vedere numărul mare de proiecte depuse în cadrul acestui apel, respectiv 243 de proiecte depuse cu o valoare totală de 2.563,6 milioane euro, care depășete alocarea netă POIM de 117,64 milioane euro, dar și bugetul limită a apelului de 235,29 milioane euro, anunțat prin Ghidul solicitantului, Ministerul lnvestițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional lnfrastructură Mare, nu a identificat până în prezent alte surse financiare necesarere deschiderii unui nou apel. Astfel, situația la zi în cadrul apelului POIM/859/8/2 se prezintă astfel: dintre cele 243 de proiecte depuse în prima sesiune, un număr de 24 de proiecte au fost evaluate. Dintre acestea, 10 proiecte au fost aprobate, iar 14 proiecte au fost respinse”, se mai arată în adresa Ministerului Proiectelor Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *