Prima pagină » Eveniment-Social » Proiecte noi derulate de Direcția de Asistență Socială în plină pandemie COVID-19. Servicii lansate de Primăria Iași în centrele de zi din oraș

Proiecte noi derulate de Direcția de Asistență Socială în plină pandemie COVID-19. Servicii lansate de Primăria Iași în centrele de zi din oraș

15 aug. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Eveniment-Social

Direcția de Asistență Socială organizează activități de informare online sau în aer liber pentru beneficiarii din centrele de zi pe perioada pandemiei COVID-19. Peste 130 de persoane sunt înscrise în Centrul de zi „Sfântul Prooroc Zaharia” din Iași și primesc consiliere și ajutor pentru orice problemă pe care o întâmpină. Ieri, 14 august, a avut loc o activitate de informare în aer liber cu tema marii sărbători, Adormirea Maicii Domnului

Direcția de Asistență Socială vine în sprijinul beneficiarilor din centrele de zi prin intermediul activităților de informare atât de necesare în perioada dificilă generată de COVID-19. Prin serviciile oferite de Primăria Iași, persoanele înscrise la Direcția de Asistență Socială participă la diverse activități. Astfel, beneficiarii centrelor de zi sunt informați nu doar din punct de vedere cultural și educațional, ci și spiritual. Ieri, 4 august, Preotul Mihai Prodan, de la Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”, a susținut o prezentare despre importanța marii sărbători care încheie perioada de post și rugăciune, și anume, Adormirea Maicii Domnului. După slujba de vineri dimineață și activitatea de informare pe care a susținut-o părintele, beneficiarii centrului au fost așteptați și la taina spovedaniei. Pentru a-i sprijini astfel pe enoriașii cu aceste deficiențe, Preotul Mihai Prodan a învățat limbajul mimico-gestual.

Direcția de Asistență Socială oferă servicii de consiliere beneficiarilor prin intermediul mijloacelor online

Mijloacele online de comunicare au fost utilizate și de membrii Centrului de zi, care au comunicat video și prin mesaje în ultimele luni. Angajații centrului au informat beneficiarii atât pe perioada stării de urgență, cât și de la instituirea stării de alertă, timp în care au aflat reglementările impuse și au primit diverse recomandări.

„Am comunicat prin intermediul mijloacelor online cu membrii centrului. Discutăm cu fiecare în parte despre situația actuală în care se află, dacă întâmpină probleme și are nevoie de ajutor, daca are probleme de sănătate. Ne-am bucurat să vedem cum pe perioadă stării de urgență fiecare se ocupa cu diverse activități fie de grădinărit, fie de gătit sau realizau obiecte ornamentale”, a mai povestit Elena Creangă, coordonatoarea Centrului zi „Sfântul Prooroc Zaharia”.

Centrul de zi „Sfântul Prooroc Zaharia” din Iași, sursa principală de informare pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire

Activitățile la care participă beneficiarii centrului îi ajută să fie la curent cu schimbările care au loc în comunitate, să înțeleagă aspecte ce țin de sănătatea fizică și psihică. În această perioadă a pandemiei COVID-19 au primit informații despre riscurile și măsurile necesare pentru a preveni răspândirea.

„Din 2017 vin la activitățile centrului. Pe perioada pandemiei nu am avut probleme. Am ales să evit activitățile din afara gospodăriei și am redus timpul petrecut la cumpărături. Ne bucurăm că mai putem participa la astfel de activități acum și că probleme noastre sunt ascultate și soluționate prin intermediul personalului din centru”, a declarat o beneficiară a Centrului de zi pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire „Sfântul Prooroc Zaharia”.

Primăria Iași oferă, prin proiectele centrelor de zi, sprijin persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire

O parte importantă de care se ocupă Centrul de zi este să sprijine beneficiarii în rezolvarea problemelor personale pe care le întâmpină. Ieșenii cu deficiențe de auz și vorbire obțin în mod gratuit servicii de consiliere și susținere pentru orice tip de dificultăți cu care se confruntă. Fie că sunt probleme de ordin psihologic, administrativ sau profesional, aceștia au parte de ajutor pentru a le soluționa.

„Am avut un tânăr care a avut nevoie de un loc de muncă și l-am ajutat să se angajeze. Vin persoane care întâmpină dificultăți la depunerea documentelor pentru pensionare, la achitarea unor datorii, la programarea pentru diverse servicii medicale, la întocmirea dosarului pentru o locuință de tip ANL și multe altele”, a încheiat Elena Creangă, coordonatoare Centrului de zi „Sfântul Prooroc Zaharia”.

Beneficiarii centrelor de zi din Iași, exemple pentru comunitate

Voința ieșenilor care au deficiențe de auz și vorbire de a avea o viață activă este o lecție pentru mulți alții. Cei care nu au ajuns la vârsta pensionării sunt angajați în activități de comerț, confecții, tâmplărie și multe altele. Chiar dacă își pierd locul de muncă, ei apelează la centru pentru a găsi alte posturi disponibile.

„Sunt foarte determinați și cei cu familii sunt foarte uniți, se sprijină foarte mult între ei. Acum sunt unii beneficiari plecați în concediu și aleg să călătorească, să viziteze cât mai mult. De altfel, ei sunt niște oameni recunoscători, care știu să aprecieze orice ajutor oferit. Chiar dacă sunt și persoane care locuiesc singure, nu întâmpină probleme, se descurcă foarte bine și singuri”, a declarat Elena Creangă, coordonatoarea Centrului de zi „Sfântul Prooroc Zaharia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024