Ultima perioadă este benefică pentru organizațiile neguvernamentale din Iași, mai multe proiecte de finanțare venind din partea conducerii județului și a municipiului. Astfel, Primăria Municipiului Iași lansează programul care însumează proiecte de aproximativ 2,5 milioane de lei, beneficiarii direcți fiind reprezentați de către ONG-uri.
În aceeași perioadă, Consiliul Județean Iași a lansat un apel prin care acestea pot depune dosare pentru activități care să vină în ajutorul refugiaților, finanțarea nerambursabilă fiind oferită de către instituția menționată.
Proiectele societății civile vor fi finanțate de către Primăria Municipiului Iași. Programul lansat va avea o singură modalitate de selecție, beneficiind de eligibilitate doar proiectele desfășurate anual. Organizațiile Neguvernamentale (ONG) vor fi beneficiarii direcți ai acestui program, departajarea având loc în funcție de sfera în care își desfășoară activitatea.
ONG-urile din Iași beneficiază de proiecte de aproximativ 2,5 milioane de lei
Primăria Municipiului Iași anunță lansarea programului de finanțare a proiectelor societății civile. Suma alocată ONG-urilor care se vor înscrie este de 2.485.000 de lei, aceasta fiind defalcată pe mai multe domenii.
Domeniul cultural va beneficia de 1.000.000 lei, pentru domeniul tineret – 385.000 lei, guvernarea transparentă și participativă – 200.000 lei, urmând ca pentru social-sănătate-educație-mediu să revină suma de 800.000 de lei. Din această sumă, pentru proiecte sociale, sănătate și mediu va fi alocată suma de 600.000 de lei, iar pentru încurajarea activității sportive prin proiecte educaționale (de exemplu sportul pentru toți) atribuindu-i-se 200.000 de lei.
Suma de 100.000 de lei îi revine domeniului culturii scrise, cuantumul contribuției proprii a solicitantului fiind de minimum 40% din valoarea totală a bugetului proiectului, suma solicitată neputând fi mai mare de o treime din fondul total alocat.
Pentru primele patru domenii precizate, suma solicitată nu poate fi mai mare de o treime din fondul total alocat finanțării pe fiecare domenii în parte, contribuabilul în acest caz reprezentând 10% din valoarea totală a bugetului proiectului.
ONG-urile din Iași, beneficiari direcți ai programului de finanțare, pot propune pentru fiecare domeniu în parte proiecte cu impact la nivelul comunității locale, îndeplinind criteriile de eligibilitate prevăzute în regulament. Acestea pot depune propunerile de proiect la sediul Primăriei Iași până pe 20 aprilie, perioada de evaluare a acestora desfășurându-se în intervalul 26 aprilie-31 mai. Conform conducerii primăriei, durata de implementare a proiectelor anuale se va extinde până la data de 15 noiembrie a anului în curs.
ONG-urile care ajută refugiații primesc sprijin din partea Consiliului Județean
În aceeași perioadă, ONG-urile din județul Iași beneficiază și de finanțări din partea Consiliului Județean Iași (CJ). Apelul făcut către organizațiile nonprofit din Iași s-a încheiat pe 15 martie, dată până la care acestea puteau depune dosare care să ateste realizarea unor activități și servicii care să ajute persoanele aflate în tranziție în județ. Conform vicepreședintelui, Marius Sorin Dangă, o comisie specială de analizare a dosarelor a fost creată, astfel încât lucrurile să fie puse în mișcare cât mai repede.
,,Va avea loc deschiderea call-urilor prin care ONG-urile vor putea depune proiecte de finanțare, care să ofere servicii de primire pentru cei refugiați, fie pentru realizarea unor tranziții mai rapide și mai ușoare, fie pentru oferirea de resurse pe bază de traduceri pentru cei care nu cunosc limba română. Evaluarea lor va fi realizată cât mai repede, pentru ca procesul să aibă loc în cel mai scurt timp”, a precizat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte CJ Iași.
ONG-urile beneficiază astfel de sprijin atât din partea CJ Iași, cât și din partea municipalității care va aloca de fonduri pentru proiecte de aproximativ 2,5 milioane de lei.