Prima pagină » Local » Proiecte culturale, între județul Iași și autorități din Republica Moldova și Ucraina. Noi discuții la Palatul Culturii
Proiecte culturale, între județul Iași și autorități din Republica Moldova și Ucraina. Noi discuții la Palatul Culturii

Proiecte culturale, între județul Iași și autorități din Republica Moldova și Ucraina. Noi discuții la Palatul Culturii

31 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Noi proiecte culturale, între județul Iași și autorități din Republica Moldova și Ucraina, vor fi implementate în perioada următoare. În urma Forumului Transfrontalier desfășurat la Palatul Culturii din Iași, autoritățile locale au semnat un acord de cooperare cu partenerii externi din cele două state vecine

Consiliul Județean (CJ) Iași va încheia noi acorduri cu autorități similare din Republica Moldova și din Ucraina. Forumul Transfrontalier desfășurat recent în municipiul Iași a făcut ca autoritățile județene să demareze o serie de colaborări cu raioane din Basarabia și Ucraina, proiecte care vor fi implementate pe baza programelor operaționale comune. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a menționat și în ce vor consta noile parteneriate.

„Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași. A avut loc în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care am împărtășit trecutul și istoria ca vecini și ca frați. Și, chiar dacă, acum, ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relațiile speciale dintre noi”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiecte culturale între județul Iași și partenerii externi

Forumul de la Palatul Culturii a reunit peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, dar și din zona județului Iași. Costel Alexe a menționat că o parte a noilor proiecte vizează domeniul cultural.

„Pentru a găsi soluții concrete de colaborare, am invitat la acest Forum reprezentanți ai Guvernului României, ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră, ai Primăriei și ai instituțiilor ieșene de cultură. La nivelul Consiliului Județean Iași ne-am propus să colaborăm cu Republica Moldova și Ucraina în toate domeniile care pot aduce beneficii comunităților noastre, iar cultura ocupă un loc important în această cooperare”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

La forumul de la Palat au participat zeci de persoane din diverse domenii de activitate.

Program comun cu Republica Moldova

Conducerea CJ Iași a mai menționat faptul că proiectele respective vor fi implementate pe baza unor programe cu finanțare externă.

„Scopul nostru este acela de a pregăti un portofoliu de proiecte culturale transfrontaliere pentru Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021-2027. Cultura este, poate, în cea mai mare măsură, cartea noastră de vizită, esența a ceea ce gândim, simțim și manifestăm. Am convingerea că, lucrând împreună, prin instituțiile noastre de cultură, vom emana ce e mai frumos și valoros despre identitatea noastră comună. Rezoluția Forumului Cultural Transfrontalier, pe care am semnat-o cu toții, este expresia intenției și dorinței comune de a stabili legături inter-instituționale pentru a onora fondul nostru cultural, istoric și social, pe care îl împărtășim”, a mai spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

La Palat au loc și alte evenimente în această perioadă.

Noi discuții la Palatul Culturii din Iași despre proiecte transfrontaliere

La eveniment a fost prezent și Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Acesta a arătat că Guvernul va derula și alte proiecte pentru a îmbunătăți relația cu țara vecină.

„Mă bucur că fac parte dintr-un Guvern care a acordat mereu o atenție deosebită relației cu Republica Moldova. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a fost înființat tocmai pentru a arăta că cetățenii din stânga Prutului reprezintă o prioritate pentru Guvernul României”, a spus Adrian Dupu.

Și reprezentanții Republicii Moldova la Cernăuți au fost prezenți la acest forum.

„Felicit întreaga echipă a Consiliului Județean pentru acest forum. Cultura nu trebuie să aibă granițe, este important să depășim toate momentele istorice grele dintre țările noastre, să văd că Ucraina, România și Republica Moldova își dau mâna și să ducem mai departe valorile noastre naționale. Raionul Cernăuți găzduiește cea mai mare comunitate istorică românească pe care noi o reprezentăm”, a susținut Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al Consulatului General al Republicii Moldova la Cernăuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`