Prima pagină » Eveniment-Social » Proiect unicat dezvoltat la Iași! Investiția se întinde pe o suprafață de 32 de hectare de teren, în Copou
Proiect unicat dezvoltat la Iași! Investiția se întinde pe o suprafață de 32 de hectare de teren, în Copou

Proiect unicat dezvoltat la Iași! Investiția se întinde pe o suprafață de 32 de hectare de teren, în Copou

25 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași, pe o suprafață de 32 hectare, se va dezvolta un proiect unicat în care sunt implicate mari instituții din toată România! Acesta este intitulat ”Muzeul Satului Moldav”. Universitatea ”Cuza” a demarat, în ultima parte a anului 2021, la inițiativa prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC, inițiativa vizând crearea muzeului. Este un obiectiv de prim-rang al regiunii istorice Moldova, integrat în spațiul mirific și deosebit de generos al Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu”

În orașul Iași, pe 32 de hectare, va fi dezvoltat un valoros proiect în care sunt implicate mari instituții din toată România. Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a demarat, în ultima parte a anului 2021, la inițiativa prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC, o inițiativă vizând înființarea unui ”Muzeu al Satului Moldav”. Obiectiv de prim-rang al regiunii istorice Moldova, integrat în spațiul mirific și deosebit de generos al Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu”.

Acesta beneficiază deja de un parteneriat instituțional local (semnat alături de Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași), în cadrul căruia a fost consimțit oficial un comitet ce lucrează la implementarea proiectului, format din personalități ale vieții publice din țară și prezidat de academicianul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române.

Proiect, pe 32 de hectare, dezvoltat la Iași, în care sunt implicate mari instituții din toată România

Așadar, muzeul are drept scop conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului.

”«Muzeul Satului Moldav» își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală. «Muzeul Satului Moldav» va deveni vehiculul ideal care să ne plimbe prin istoria milenară a acestor locuri, unul dintre cele mai mari proiecte culturale puse vreodată în practică în regiune”, a declarat rectorul Toader.

Este de menționat faptul că ”Muzeul Satului Moldav” va reprezenta un centru de cultură de utilitate publică, dar se va converti și într-o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească, a unsprezecea în patrimoniul Universității ieșene. Până la această dată s-au materializat primele demersuri pentru obținerea unor sume destinate demarării planurilor inițiale, urmărindu-se intens identificarea tuturor resurselor materiale și financiare necesare dezvoltării proiectului.

Inițiativa a captat interesul multor instituții, în special a celor de dincolo de Prut, acestea exprimându-și intenția de a pune umărul la materializarea proiectului

În acest scop, Universitatea ”Cuza” a lansat, la începutul acestui an, către toate instituțiile publice locale din regiunea istorică a Moldovei, invitația de a contribui la identificarea bunurilor specifice zonelor etnografice pe care le reprezintă, care să poată fi donate viitorului ”Muzeu al Satului Moldav”. Inițiativa a captat interesul multor instituții, în special a celor de dincolo de Prut, acestea exprimându-și intenția de a pune umărul la materializarea proiectului.

Printre acestea se află Primăria Municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie ”Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria Municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia, Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie ”Anatol Candu” Văsieni-Ialoveni.

Inițiativa de înființare a ”Muzeului Satului Moldav” îndeplinește misiunea sa culturală, socială și educativă cu un rol major în dezvoltarea societății contemporane

”Muzeul Satului Moldav” îndeplinește misiunea sa culturală, socială și educativă, cu un rol major în dezvoltarea societății contemporane.

”Vom încerca să identificăm bunuri reprezentative din zonă pentru a fi parte integrantă a «Muzeului Satului Moldav» în vederea promovării unei dezvoltări culturale durabile întru servirea unui public cât mai larg. Dorim ca inițiativa de înființare a «Muzeului Satului Moldav» să își îndeplinească misiunea sa culturală, socială și educativă cu un rol major în dezvoltarea societății contemporane, ce va reprezenta una dintre valoroasele surse de educație din toate timpurile”, a precizat și primarul Municipiului Cahul (Republica Moldova), Nicolae Dandiș.

Pe de altă parte, Ion Olari, primarul orașului Călărași, tot din Moldova de peste Prut, arată:

”Suntem profund recunoscători pentru posibilitatea de a participa la fondarea «Muzeului Satului Moldav», contribuind astfel la definirea identității etnoculturale a zonei Moldovei istorice de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic și promovarea patrimoniului etnografic al acestei regiuni istorice”.

Complexul Muzeal Național Neamț consideră că demersul este ”absolut necesar, în condițiile în care nu există niciun muzeu care să reflecte, în integralitate, formele de viață arhaică”

Pe lângă parteneriatul local, acesta este sprijinit și de Consiliile Județene din Vaslui, Vrancea, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț. Iar lista se va complete în zilele următoare, existând semnale pozitive de la multe alte instituții publice din regiune. Complexul Muzeal Național Neamț consideră că demersul este

”absolut necesar, în condițiile în care nu există niciun muzeu care să reflecte, în integralitate, formele de viață arhaică din acest vast teritoriu situat pe ambele maluri ale Prutului. Județul Neamț, cuprinzând trei zone etnografice bine definite-Valea Bistriței, zonele Neamț și Roman- trebuie să ocupe un loc important în acest proiect, care să pună în evidență atât specificul local, dezvoltarea autarhică, cât și influențele datorate vecinătăților sau deplasărilor de populație”, a menționat dr Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț.

Acest proiect unicat, pe 32 de hectare, dezvoltat la Iași, implică mari instituții din toată România.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Țepe imobiliare la tot pasul. Ce ar trebui să îți dea de gândit
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`