Prima pagină » Economic Local » Proiect tergiversat! Parcul industrial de la Pașcani trebuia finalizat în doi ani de zile

Proiect tergiversat! Parcul industrial de la Pașcani trebuia finalizat în doi ani de zile

12 ian. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Economic Local

Proiectul Parcului Industrial de la Pașcani stă în sertarele CJ din anul 2021. Recent, instituția a publicat procedura de licitație privind contractarea serviciilor de proiectare în fază PUZ

Consiliul Județean Iași a publicat, recent, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), procedura de licitație privind contractarea serviciilor de proiectare, faza Plan Urbanistic Zonal (PUZ), în vederea introducerii în intravilan a terenului în suprafață de peste 600 de mii de metri pătrați. Proiectul așteaptă să fie implementat încă din 2021.

Consiliul Județean Iași construiește un imens parc industrial lângă municipiul Pașcani

Contractul privind serviciile de proiectare faza PUZ are o valoare totală de 596.638,65 lei, fără TVA, iar firmele interesate pot depune ofertele financiare până cel târziu la data de 23 ianuarie 2024, ora 15:00. În anul 2023, Consiliul Județean a aprobat solicitarea de trecere din domeniul public al municipiului Pașcani în domeniul public al județului Iași a terenului 67.400 mp din suburbia Sodomeni, în vederea construirii parcului industrial. În anul 2022, CJ a aprobat însușirea în domeniul public al județului o altă suprafață de teren, acesta are 579.500 de metri pătrați, astfel că ambele terenuri alăturate însumează suprafața de 64,69 hectare, 646.900 mp. În anul 2021, președintele CJ, Costel Alexe, a anunțat, în cadrul unei întâlniri, intenția de demarare a proiectului.

„Prin înființarea acestei zone industriale, instrument cheie pentru impulsionarea mediului de afaceri județean și local, se urmărește creșterea atractivității locației atractivității locației pentru investiții în activități economice, crearea de noi locuri de muncă, creșterea gradului de competitivitate exonomică, atragerea investițiilor autohtone și străine și atragerea de noi resurse. Terenul are o suprafață totală de 646.900 mp”, se arată în documentele procedurii de licitație publicate pe SEAP.

Petru Movilă: „Este o durată de implementare a acestui proiect foarte mare”

Președintele PMP Iași, Petru Movilă, susține faptul că proiectul va mai fi tergiversat cel puțin 2 ani din cauza faptului că Planul Urbanistic Zonal va trebui aprobat, iar etapa ulterioară este de organizare efectivă a procedurilor.

„Este o durată de implementare a acestui proiect foarte mare. Faptul că la 3 ani de zile de la lansarea procedurii nu avem încă un PUZ pentru Parcul Industrial Pașcani arată că încă cel puțin 2 ani de zile nu se va întâmpla nimic. Acest PUZ va trebui aprobat, după care va începe procedura efectivă de organizare a acestui parc industrial. Este un exemplu clar de proiect pe care oamenii îl așteaptă, în special mediul de afaceri, pentru facilitățile care le oferă acest parc industrial, dar și pentru crearea de noi locuri de muncă, însă se vede clar că instituțiile care se ocupă de implementarea acestui proiect nu au niciun fel de eficiență pentru a-l finaliza într-un timp cât mai scurt. Normal, un parc industrial ar trebui realizat în maxim 2 ani de zile de la proiectare până la instalarea primelor societăți comerciale”, a declarat Petru Movilă, președinte PMP Iași.

Parcul industrial de la Pașcani ar fi trebuit finalizat în 2 ani, însă proiectul a fost tergiversat. Recent, Consiliul Județean a publicat procedura de licitație privind contractarea serviciilor de proiectare necesare pentru PUZ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024